Câteva mii de angajați din sănătate au protestat astăzi în București, la Guvern, la Ministerele Sănătății și Muncii și în fața Parlamentului.

Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” afirmă că a început și pregătirile pentru o eventuală grevă generală.

Angajații cer, între altele, ca salariile să li se majoreze în funcție de rata inflației și plata unor bonusuri pentru condițiile de muncă.

Celălalt mare sindicat din domeniu, SANITAS, nu e încă hotărât să înceapă o grevă generală. Iar ministrul Alexandru Rafila a făcut aluzie, la Târgu Mureș, la discuțiile în urma cărora SANITAS a bătut palma cu Guvernul și a obținut un plus de 15% la salarii, în două tranșe – luna aceasta și în iunie.

Reclamație

Fostul premier Dacian Cioloș a depus un denunț la Parchetul General pe numele lui Marcel Ciolacu, în cazul „Roșia Montană”.

România a avut în mod surprinzător câștig de cauză, vineri, la un Tribunal de Arbitraj din cadrul Băncii Mondiale. Compania canadiană care pornise proiectul minier din Alba a reclamat încă din 2015 ceea ce numește piedicile pe care i le-ar fi pus România.

Timp de mai multe zile, premierul și ministrul de finanțe, Marcel Boloș, au dat de înțeles că Bucureștiul ar fi urmat să piardă și să fie obligat să plătească despăgubiri de ordinul miliardelor de dolari.

Titlurile companiei miniere Gabriel Resources erau pe cale în această după-amiază să deschidă cu o scădere de peste 95% pe bursa din Toronto. Așa indicau datele de prevânzare, publicate cu puțin timp înaintea deschiderii oficiale a tranzacționării.

Coaliție, caut candidat

PSD și PNL ar fi hotărât cine va deschide lista comună de la europarlamentare: surse citate de hotnews.ro spun că favorită este Ramona Chiriac, șefa reprezentanței din România a Comisiei Europene. Coaliția ar miza pe 19 locuri de eurodeputat la alegerile din nouă iunie.

În schimb, desemnarea unui candidat comun la Primăria Bucureștiului se dovedește cu mult mai anevoioasă: deja, Gabriela Firea a spus într-o emisiune televizată că ar fi ideal ca PSD și PNL să aibă candidați separați.

Negocierile s-au reluat azi, în așteptarea sondajelor comandate de ambele formațiuni.

Primarul în exercițiu, Nicușor Dan, a publicat între timp un sondaj de opinie comandat de el însuși: cercetarea indică, între altele, că, dacă PSD şi PNL l-ar avea drept candidat la Primăria Capitalei pe Sebastian Burduja, alegerile pentru Bucureşti ar fi câştigate de Cristian Popescu Piedone cu peste 40%.

Nicușor Dan e creditat cu puțin peste 39% din intențiile de vot.

E luni, 11 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Sindicatul „Solidaritatea Sanitară”, spre greva generală

02:19 Roșia Montană: Cioloș îl reclamă pe Ciolacu la Parchet

04:25 Alegerile din 9 iunie: negocieri prelungite între PSD și PNL

06:02 Minorii nu mai pot cumpăra energizante. Legea a fost promulgată

06:38 Viktor Orbán: Trump reales nu va mai da „niciun ban” Ucrainei

07:43 Avans al populiștilor la alegerile anticipate din Portugalia

08:49 Procurorul Horodniceanu, iertat de instanța supremă

09:56 Ministerul Educației a încheiat verificările de la școala „Nicolae Titulescu”

10:29 Simona Halep a plecat spre Miami

11:34 Actrița și regizoarea Alina Șerban primește decorația „Meritul Cultural”

Cele mai recente