Un bebeluş de șapte luni diagnosticat cu rujeolă a murit în judeţul Braşov.

Copilul ar fi luat virusul de la fratele său, nevaccinat, în vârstă de 3 ani. Epidemia de rujeolă a fost declarată marțea trecută. Institutul de Sănătate Publică spune că numărul cazurilor pe care le-a înregistrat anul acesta trece de 2.000. Cele mai multe sunt în județele Mureș și Brașov. Un bărbat de 36 de ani este, de asemenea, în stare gravă la Institutul bucureștean „Matei Balș”.

Prima doză de vaccin ROR – pentru rujeolă, oreion și rubeolă – se administrează în mod normal la vârsta de un an. Declararea epidemiei înseamnă că imunizarea se poate face încă de la nouă luni. Rata de vaccinare e însă în scădere continuă în România de peste zece ani.

Cu proiectul de buget pe repede înainte (Guvernul vrea să-l adopte joi), aproape oriunde te întorci în aceste zile dai de angajați ai statului care-și strigă nemulțumirea.

PSD și PNL au calculat că bugetarii pot primi la anul doar 5% în plus la salarii. Drept urmare, polițiști, grefieri, angajați din Casele de Sănătate sau de la Agenția pentru Plăți în Agricultură ies din când în când în stradă și cer salarii și condiții de muncă mai bune.

Printre cei care au protestat azi se numără angajații Ministerului Culturii și ai Direcțiilor județene de profil.

Mai puțină agitație, însă, printre profesori, care au pus capăt grevei generale din vară doar după ce-au obținut o ordonanță în care scrie că salariile se vor majora.

Cum în sistemul de educație lucrează cei mai mulți bugetari, și puterea de negociere sporește: majorările de anul viitor vor fi, în cazul lor, de circa 20%. De altfel, sindicatele din domeniu și Guvernul lucrează chiar în aceste zile la noile grile de salarizare.

În Polonia, premierul desemnat, Donald Tusk, și-a prezentat echipa cu care vrea să guverneze: după opt ani în care la putere s-au aflat conservatorii naționaliști, o coaliție liberală foarte eterogenă preia conducerea cabinetului de la Varșovia.

În funcția de ministru de externe revine Radek Sikorski, cunoscut pentru pozițiile sale foarte dure la adresa Rusiei și a lui Vladimir Putin. De altfel, Donald Tusk însuși a îndemnat la ceea ce numește o „mobilizare totală” a comunității internaționale în sprijinul Ucrainei.

E marți, 12 decembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 Un copil de șapte luni a murit din cauza rujeolei

02:24 Proiectul de buget, contestat de tot mai mulți bugetari

04:07 Cât primesc în plus profesorii anul viitor?

06:33 Protest prelungit al jurnalistei Emilia Șercan

08:22 Percheziții DNA în biroul unui șef de la Finanțe

09:12 Încă un dosar de corupție la Administrația Spitalelor București

09:56 Costul zborurilor prezidențiale, în continuare secret

10:48 Războiul din Ucraina: posibilă schimbare a strategiei

11:44 Donald Tusk, noul premier al Poloniei, și-a prezentat echipa

13:05 Demisie din conducerea Loteriei

13:58 Cu cât plătește PNL site-urile televiziunilor

14:44 Simona Halep, audiată la TAS în februarie

Cele mai recente