Un weekend cu 40 de grade Celsius și cu cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria Administrației de Meteorologie.

Mai mult, săptămâna viitoare e de așteptat ca temperaturile să treacă de această barieră. Consumul de energie va spori, deci, așa că e posibil să avem de-a face și cu pene de curent, a recunoscut ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Statul român cumpără energie din import în aproape fiecare moment al zilei, de la începutul caniculei încoace.

Europa Liberă constată că achizițiile se fac la al doilea cel mai ridicat preț din Uniunea Europeană, după Ungaria.

Costul nu se duce în facturi, ci în decontările de la buget către furnizori – plafonarea pentru energia electrică este încă în vigoare.

Puiu Popoviciu, achitat

Curtea de Apel Bucureşti a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare a omului de afaceri Puiu Popoviciu, pe motiv că fapta nu există. Decizia nu este definitivă.

Instanța supremă îl găsise vinovat în 2017 pe Puiu Popoviciu de corupție, în dosarul Băneasa: asocierea dintre firma sa și Universitatea de Ştiinţe Agronomice din București pentru un teren de peste 220 de hectare din nordul capitalei.

Acolo s-au construit, între altele, ambasada Statelor Unite și un magazin IKEA.

Pedepse definitive mai primiseră Petru Pitcovici, fost comisar al Direcției Generale Anticorupție, Ioan Alecu, rectorul Universității, și Cornel Ilie Șerban, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne.

Acesta din urmă și-a folosit funcția pentru a încerca să influențeze ancheta penală în favoarea omului de afaceri.

În ultimii doi ani, Puiu Popoviciu a primit mai multe decizii judecătorești favorabile, care au schimbat radical traiectoria problemelor sale penale. Judecătoarea Adriana Pencea, de la Curtea de Apel București, i-a admis o cale extraordinară de atac și a suspendat decizia definitivă de condamnare.

Achitarea de astăzi a fost decisă de judecătoarea Liana Arsenie, șefa Curții de Apel, care a concluzionat că „fapta nu există” în cazul tuturor infracțiunilor pentru care fuseseră condamnați inculpații din dosar.

Popoviciu a plecat din țară încă dinaintea condamnării din 2017. E de așteptat ca DNA să atace hotărârea de azi, caz în care dosarul va ajunge din nou la Curtea Supremă.

Gafe în rafală

La summitul NATO din Washington, încă un episod din filmul de groază (pentru americanii liberali) „Ce-a mai spus președintele nostru în public”.

Presat să se retragă din cursa pentru Casa Albă din cauza vârstei și a prestației ezitante din prima dezbatere cu Donald Trump, Joe Biden a gafat grav din nou: l-a numit pe Volodimir Zelenski „președintele Putin”, deși s-a corectat imediat și a fost și ajutat de liderul de la Kiev.

„Sunt mai bun decât el”, a spus președintele Ucrainei.

Mai apoi, într-o primă conferință de presă după luni bune, Joe Biden a fost întrebat dacă ar avea încredere în șansele vicepreședintei Kamala Harris să-l învingă pe Trump, în cazul în care Partidul Democrat ar schimba candidații din mers.

El a numit-o pe colega sa „vicepreședintele Trump”.

Liderii europeni prezenți la summitul NATO l-au apărat pe preşedintele Statelor Unite, însă presa – americană sau europeană – vede în aceste gafe încă un semn că lui Biden i-ar fi foarte greu să-l învingă pe Trump în noiembrie.

Surse citate de cotidianul New York Times afirmă că echipa de campanie ar fi început deja să verifice popularitatea Kamalei Harris la nivel național.

Numeroşi susţinători și politicieni democrați i-au cerut președintelui să abandoneze cursa: el a refuzat categoric ideea, inclusiv în conferința de azi-noapte.

00:50 Weekend cu 40 de grade

01:36  Curentul scump al României

04:53 Protest față de OUG 84

09:58 Omul de afaceri Puiu Popoviciu, achitat

11:36 Atac al premierului la președinte

13:05 Joe Biden, gafe în rafală

14:53 Bac 2024: rată de promovare de peste 78%

15:35 Elev condamnat

16:17 București: city managerul a demisionat

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.