Apropouri a tot bătut din 2022 încoace, dar astăzi Klaus Iohannis a spus-o de-a dreptul: candidează pentru funcția de secretar general NATO.

Dorința sa de a-i urma lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO a fost oficializată în cursul unei declarații publice rostite la Cotroceni.

Președintele a invocat amenințarea pe care o reprezintă Rusia și nevoia ca flancul estic al Alianței să se întărească pe termen lung. Ar fi nevoie, în opinia sa, de un est-european la conducere.

Potrivit site-ului G4Media, România ar fi anunțat aliații încă de pe 22 februarie în privința intențiilor lui Klaus Iohannis. Mark Rutte, premierul Olandei, își dorește la rândul său postul de secretar general. Deși considerat favorit, el se confruntă, potrivit G4Media, cu opoziția unor state precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și – iată – România.

„Palatul Împăratului”: prima reacție a lui Klaus Iohannis

Până una-alta, Klaus Iohannis ne-a asigurat că nu-și va scurta mandatul de președinte. Dar n-a reușit să dea un răspuns limpede în legătură cu locuința în care ar urma să se mute în București, indiferent de poziția pe care o va ocupa (sau nu) de anul viitor.

O investigație Recorder – „Palatul Împăratului” – arată că Regia Patrimoniului de Stat cheltuiește fonduri publice de șapte milioane de euro pentru renovarea unei vile de protocol din capitală. Locuința e destinată unei singure familii.

„Am observat că există o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri, este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuinţă pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Tema pentru mine este una despre care citesc în gazetă”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Regia Protocolului de Stat nu a răspuns nici până acum unor întrebări pe care Recorder i le-a adresat public: de pildă, dacă e adevărat că vila din Bulevardul Aviatorilor va avea un dressing de 67 de metri pătrați – cât un apartament întreg, adică.

Regia nu explică nici de ce contractul este secret: de aceea nu are cum să comunice valoarea proiectului.

Cheltuiala estimată apare însă explicit în cel mai recent buget de investiții al sucursalei din București a RAAPPS: peste 35 de milioane de lei, adică echivalentul a mai bine de șapte milioane de euro.

Frații Tate, din nou în arest (pentru o zi)

Frații britanici Andrew și Tristan Tate, judecați deja pentru trafic de persoane și viol, au fost reținuți din nou de Poliție. Dar și repuși în libertate relativ repede de către Curtea de Apel București.

Ei au fost ridicați aseară, în baza a două mandate europene de arestare emise de Marea Britanie. Sunt acuzați, între altele, de infracțiuni sexuale comise pe teritoriul Regatului.

Faptele de care sunt bănuiți (și pe care cei doi le neagă) s-ar fi petrecut între 2012 și 2015. De altfel, o femeie din Marea Britanie l-a acuzat de viol vara trecută pe Andrew Tate.

În această după-amiază, Curtea de Apel București a stabilit ca cei doi să fie eliberați până când se finalizează dosarul deschis pe numele lor în România. Abia apoi ar urma să fie puse în executare și mandatele de arestare emise în Marea Britanie.

E marți, 12 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:44 Frații Tate, din nou în arest. Și eliberați foarte repede

04:05 Oficial: președintele vrea să conducă NATO

07:11 „Palatul Împăratului”: Iohannis, prima reacție

09:08 România nu va trimite militari în Ucraina

10:33 Val de atacuri asupra rafinăriilor din Rusia

11:22 Gaza: angajații unui spital reclamă abuzuri ale armatei israeliene

13:11 Primarul USR din Bacău e cercetat de DNA

13:47 Noi fonduri publice pentru Catedrala Mântuirii

14:34 Câți angajați ai Guvernului folosesc mașini Dacia?

Cele mai recente