A sporit numărul spitalelor afectate de atacul cibernetic asupra sistemului sanitar: peste 20 au avut în cele din urmă de suferit, ba chiar s-a primit și o cerere de răscumpărare: echivalentul în Bitcoin al unei sume de peste 150.000 de euro.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică le-a recomandat spitalelor afectate să nu ia legătura cu atacatorii și nici să nu plătească. Vizată a fost platforma Hipocrat, considerată „sistemul nervos central” al infrastructurii online de sănătate din România. Ea asigură, între altele, legătura dintre instituțiile medicale, Casele de Asigurări de Sănătate și minister.

DIICOT a început o anchetă asupra celor întîmplate: cercetările „in rem”, adică neîndreptate încă asupra vreunei persoane, vizează infracțiuni precum accesul ilegal la un sistem informatic și perturbarea funcționării acestuia.

Atacul a început duminică, de la Spitalul de Pediatrie din Pitești. În cele din urmă, a fost nevoie ca aproape 80 de spitale să fie deconectate de la Internet, pentru a se stabili dacă s-au numărat sau nu printre ținte.

Un șir de abuzuri

Poliția din Timișoara a reținut un bărbat de 54 de ani acuzat că a îmbătat o liceană de 16 și că a violat-o, după care a șantajat-o cu imaginile filmate în cursul acelui act.

Bărbatul s-a folosit de înregistrarea respectivă pentru a o obliga pe tânără să întrețină timp de peste o jumătate de an ceea ce numea „o relație”. A continuat, de asemenea, să o filmeze în momente intime și să o abordeze aproape zilnic în apropierea școlii. Acolo a fost, de alfel, și prins, după ce apucase să trimită printr-o aplicație online imagini explicite către persoane din familia victimei şi către colegi ai acesteia. 

Procurorii DIICOT Timișoara îl anchetează pentru pornografie infantilă şi pentru viol asupra unei persoane minore, în formă continuată.

Potrivit unui sondaj făcut în 2022 de World Vision România, 17% dintre adolescenții români afirmă că au fost atinși în moduri nepotrivite chiar la școală. Aproape o treime ar avea rețineri să reclame un abuz sexual la Poliție și mai bine de jumătate nu ar apela nici la Protecția Copilului.

Un adolescent din trei nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinții, din cauza fricii și a rușinii.

Cincisprezece convoaie

Dacă Bucureștiul tot tace mâlc, măcar Kievul să ne lămurească: România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi îi va pregăti pe piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Așa spune Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie a Guvernului Ucrainei pentru combaterea dezinformării.

Bucureștiul nu a dezvăluit vreodată ce fel de ajutor militar a oferit țării vecine în aproape doi ani de război. În toamnă, însă, preşedintele Zelenski invocase public 15 „pachete” de ajutoare, fără să intre în amănunte.

România a ajutat, de asemenea, Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole. Demersul a fost contestat în stradă de fermierii români, care reclamă concurența importurilor ucrainene de cereale, în ciuda asigurărilor Guvernului că transporturile ar fi sigilate.

E marți, 13 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:


00:44 DIICOT anchetează atacul cibernetic asupra sistemului sanitar

02:40 Timișoara: bărbat de 54 de ani acuzat că a violat și șantajat o adolescentă

03:56 Comasarea, în etapa prelungirilor

06:04 Avertisment al SUA la adresa Israelului

07:26 Ce ajutor militar a oferit România Ucrainei?

08:23 Senatul SUA adoptă pachetul de ajutor pentru Ucraina

09:05 Incident într-un liceu bucureștean: un elev a folosit spray lacrimogen

09:39 Posibilă revizuire a sentinței din dosarul lui Dan Voiculescu

10:33 Dosare de corupție în Vama București și la Nădlac

11:07 Permisul de conducere: proba teoretică se poate da oriunde

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.