Un bărbat din București a fost arestat preventiv pentru că și-a agresat în plină stradă fosta iubită: femeia s-a încuiat în maşină de frică, moment în care bărbatul s-a urcat pe capotă și a lovit automobilul de mai multe ori cu picioarele și cu pumnii.

S-a întâmplat luni, în cartierul Cotroceni, iar imaginile filmate de un vecin surprind aproape întreg incidentul.

Amenințată cu moartea, femeia a obținut și un ordin de protecție provizoriu. Agresorul a fost arestat pentru hărțuire, amenințare și distrugere.

Scene precum cea surprinsă într-un cartier scump al capitalei, la lumina zilei, sunt mult prea frecvente oriunde în România, spune la Știrile Zilei Andreea Bragă, expertă în domeniul violenței de gen la Centrul FILIA: zeci de mii de cazuri de violență intra-familială sau împotriva femeilor sunt înregistrate oficial în fiecare an.

Violență online și în viața reală

Mai mult, însă, violența întreținută online duce la catastrofe în viața reală: o adevărată rețea globală de adolescenți – care își câștigă popularitatea pe Internet prin crime, pornografie infantilă și șantaj – atrage adepți și în România.

Numeroase situații, unele de o violență extremă, au un punct comun de plecare: grupuri formate pe platforme online ca Discord și Telegram.

Câteva cazuri au fost documentate de jurnalista Recorder Diana Meseșan, într-o anchetă în colaborare cu publicațiile Der Spiegel, Washington Post și Wired.

Înapoi acasă

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, va fi extrădat în România.

Decizia a fost luată de o instanță din München.

Condamnat anul trecut la cinci ani de închisoare, cu executare, pentru luare de mită, el a reușit să fugă din țară înainte ca senința să fie pronunțată. Ceruse să execute pedeapsa în Germania și a invocat condițiile din penitenciarele din România.

Cătălin Cherecheș a ieșit din țară cu mașina, prin Vama Petea, folosind actele unui văr. A fost prins câteva zile mai tîrziu.

Poliția spune că extrădarea lui se va produce în perioada următoare.

Amenințare cu repetiție

Cu câteva zile înaintea alegerilor pe care e absolut sigur că le va câștiga, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, reia public tema unui posibil conflict nuclear cu Occidentul.

Într-un interviu acordat presei de stat, el a spus că Rusia este pregătită pentru o astfel de eventualitate.

Dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, Moscova o să considere că se confruntă cu o escaladare semnificativă a războiului.

„Din punct de vedere tehnic și militar, bineînțeles că suntem pregătiți. În primul rând, trupele sunt permanent în alertă. În al doilea rând, triada noastră nucleară (n.r.: rachete care pot fi lansate de la sol, de pe apă sau din aer) este modernizată”, a spus Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a invocat arsenalul nuclear de care dispune încă de la începutul războiului cu Ucraina, acum mai bine de doi ani.

Postul de televiziune CNN relata de curând că serviciile secrete americane au primit informaţii potrivit cărora unii demnitari ruşi discutau în mod explicit despre un atac nuclear în 2022.

În interviul de-acum, Putin a spus că nu consideră însă că lumea se îndreaptă rapid către scenariul unui astfel de război.

E miercuri, 13 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:44 București: femeie agresată și amenințată cu moartea în plină zi

04:00 Cum se transformă violența online în crimă

06:54 Fugarul Cătălin Cherecheș va fi extrădat din Germania

07:32 De ce întârzie fondurile din PNRR?

08:45 Putin: Rusia e pregătită pentru un război nuclear

10:08 Biden versus Trump, episodul al doilea

11:17 Proba teoretică pentru permisul de conducere poate fi dată oriunde

11:45 Procurorul general deplânge valul pensionărilor din Parchete

12:53 Acuzații grave la adresa a doi funcționari de rang înalt

Cele mai recente