Moldova și Uniunea Europeană vor semna un pact care extinde cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent.

Ministerul de Externe de la Chișinău a confirmat dezvăluirile făcute de cotidianul britanic Financial Times: între altele, Moldova va participa la exerciții militare și va fi inclusă în sistemul european de achiziții de arme.

Securitatea cibernetică e și ea inclusă în înțelegere, care e așteptată săptămâna viitoare.

Parteneriatul sfidează Moscova, care a avertizat în mai multe rânduri Chișinăul că ar putea să aibă soarta Ucrainei.

Istoricul Cosmin Popa, cercetător la Academia Română, spune la Știrile Zilei că pactul este un instrument de politică de război care semnalizează intențiile pe termen lung ale Uniunii Europene.

Pedepse mai aspre

Legea care îi lasă pe șoferii băuți fără carnet timp de zece ani a trecut de Parlament. Inițiatorul, senatorul Robert Cazanciuc, a spus că suspendarea permisului se va adăuga condamnării pe care o vor primi cei prinși la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Proiectul merge acum la promulgare la Cotroceni.

Legea înăsprește mai multe pedepse pentru traficul de droguri și stabilește circumstanţe agravante pentru cei care folosesc minori. Pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată pentru anumite infracțiuni legate de traficul de droguri.

Proiectul adoptat acum a fost promovat în urma accidentului de la 2 Mai, de vara trecută, când un șofer drogat a ucis doi tineri.

Rusia: epurarea continuă

Echivalentul unui milion de dolari, monede de aur și ceasuri de lux: iată ce a găsit procuratura din Rusia în casa generalului Iuri Kuznețov. Șef al Departamentului de personal din Ministerul Apărării, el a fost reținut pentru luare de mită.

Cu nici o lună în urmă, adjunctul fostului ministru Serghei Șoigu a fost arestat tot pentru corupție. Iar de curând, Vladimir Putin l-a înlocuit pe Șoigu însuși cu un economist. Ministrul Apărării ocupa funcția din 2012 încoace.

Generalul Kuznețov ar fi fost ridicat direct din pat, în jurul orei locale 05:00. Surse citate de publicația Moscow Times spun că forțele speciale au deschis cu răngile porțile vilei sale. Soția lui a fost, de asemenea, reținută.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu crede că schimbarea ministrului apărării și scandalurile de corupție vor afecta felul în care Rusia poartă războiul din Ucraina.

Portret de candidat

La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu reface traseul lui Nicolae Ștefănuță.

E marți, 14 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:44 Moldova: pact de securitate cu U.E.

02:57 Viitorul NATO și siguranța Europei

04:34 Cota unică: ce vor sindicatele?

06:23 Pedepse mai aspre pentru șoferii băuți

07:17 Georgia: „legea rusească”, adoptată

08:23 Un general rus a fost reținut pentru corupție

09:24 Consilier județean arestat pentru cămătărie

10:04 Sondaj: tinerii români și europarlamentarele

10:44 ChatGPT, versiune de film SF

12:18 Portret de candidat: Nicolae Ștefănuță

Cele mai recente