Vlad Pascu, șoferul drogat care a ucis vara trecută doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, ar putea primi o pedeapsă redusă.

La termenul de astăzi al procesului său, el a recunoscut în fața instanței faptele de care este acuzat: ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. În acest fel, ar putea fi judecat în procedură simplificată, ceea ce presupune că limitele de pedeapsă s-ar reduce cu o treime.

Părinții victimelor cer în continuare schimbarea încadrării juridice în omor calificat și tentativă de omor calificat.

Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, tinerii uciși de Vlad Pascu, erau studenți la Geografie, în București.

Vlad Pascu cere constant să fie lăsat în arest la domiciliu, pe motiv că vrea să se pregătească pentru admiterea la facultate.

Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  Următorul termen al procesului e programat la începutul lui aprilie.

„Apărarea Ceaușescu”

Ministrul agriculturii l-a invocat pe Nicolae Ceaușescu, pe care l-a numit „președintele nostru”, când a încercat să explice amestecul său în afacerea ”Stuful din Deltă”: o lege pe care a promovat-o în Parlament și care a transformat porțiuni consistente din Delta Dunării în pășune.

În baza acelei legi, două firme apropiate de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, au cerut subvenții europene de circa cinci milioane de euro.

Într-un interviu la EuroNews, Florin Barbu s-a declarat în mod repetat de acord cu Nicolae Ceaușescu atunci când i-a atribuit un citat potrivit căruia „stuful este aurul verde al României”.

Florin Barbu l-a demis pe șeful Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură la scurt timp după ce acesta a oprit plata subvențiilor pentru terenurile transformate în pășune.

Afacerea „Stuful din Deltă” e acum anchetată de Parchetul European. Procuroarea-șefă, Codruța Koveși, a confirmat de curând că anchetatorii au ridicat mai multe documente de la APIA.

TikTok, în pericol în Statele Unite

Tehnologie de dată recentă, an electoral și tensiune între două mari puteri: rețeaua de socializare TikTok e în centrul unei noi dispute internaționale cu consecințe imprevizibile.

În Statele Unite, Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege care obligă proprietarul chinez al platformei, compania  ByteDance, să cedeze acțiunile TikTok în termen de o jumătate de an sau să se confrunte cu o interdicție.

Președintele TikTok le-a mulțumit utilizatorilor americani ai platformei pentru că au protestat față de decizia din Congres.

El a afirmat că TikTok ar fi investit sume considerabile pentru a garanta siguranța platformei și pentru a împiedica tentativele de manipulare online. „Compania va continua să lupte și să își exercite toate drepturile legale”, a adăugat el.

TikTok are nu mai puțin de 170.000.000 de utilizatori americani. Mulți dintre ei sunt tineri și foarte tineri – publicul vânat de toate marile rețele sociale.

Preşedintele Biden a declarat săptămâna trecută că va promulga legea, dacă ea va fi votată de Congres.

E joi, 14 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:45 Procesul „2 Mai”: Vlad Pascu și-a recunoscut faptele

03:42 Încurcătură în coaliție din cauza candidatului la PMB

04:53 Afacerea „Stuful din Deltă”: ministrul agriculturii invocă „apărarea Ceaușescu”

06:26 Rezoluție europeană pe tema tezaurului românesc de la Moscova

07:38 Amenințată cu închiderea în SUA, rețeaua TikTok contraatacă

09:53 Florin Salam, reținut din nou de Poliție

10:27 Președintele Rapidului, suspect într-un dosar de criminalitate organizată

11:12 De ce face politică un înalt funcționar de stat?

Cele mai recente