Una caldă, una foarte rece: la câteva ore după ce Uniunea Europeană a hotărât că va începe negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, Ungaria lui Viktor Orbán a blocat un pachet de ajutor pentru Kiev în valoare de 50.000.000 de euro.

Premierul Ungariei a folosit dreptul de veto al țării sale ca să oprească noua tranșă de finanțare. Ucraina e dependentă de ajutorul extern în fața invaziei pe care Rusia a lansat-o în februarie anul trecut. Țara vecină nu va rămâne imediat fără resurse, iar Consiliul European ar putea să mai facă o încercare anul viitor, în ianuarie.

După aproape opt ore de negocieri, Viktor Orbán a părăsit aseară sala în care s-a luat decizia ca Ucraina și Moldova să fie invitate să înceapă negocierile de aderare. Considerat „calul troian” al lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană, Orbán s-a împotrivit constant acestor demersuri.

Bătălia pentru buget s-a terminat târziu și indecis

La miezul nopții, când a vestit adoptarea proiectului de buget în Guvern, cabinetul a uitat să menționeze câteva detalii semnificative – ca de pildă, că majorarea salariilor profesorilor a rămas și de această dată pentru mai târziu. Angajații din educație așteaptă un plus de 13% în ianuarie și încă șapte procente la vară.

Dar, după o serie de bâlbe instituționale, procentajele au dispărut din ordonanța cu măsurile fiscal-bugetare care însoțește proiectul de buget. Sindicatele și Ministerul Educației negociază încă grilele de salarizare. Ele vor fi incluse într-o ordonanță ulterioară.

Surse apropiate discuțiilor au spus pentru Știrile Zilei că majorarea de la 1 ianuarie va fi „în medie” de 13%: cu alte cuvinte, că nu toată lumea se va bucura de aceeași creștere.

Dumitru Buzatu, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii spun că fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui influențează martorii și că el conduce instituția chiar și din arest.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant-delict, pe când primea peste un milion de lei ca să favorizeze o firmă. Anchetatorii i-au găsit banii în portbagajul mașinii – el i-ar fi primit într-un restaurant. Dosarul a pornit de la un denunț al omului de afaceri Emil Savin.

Potrivit Direcției Anticorupție, relația dintre acesta și Dumitru Buzatu s-a răcit din cauza neplății unor facturi de 3.000.000 de euro de către Consiliul Județean Vaslui. Firmele controlate de Emil Savin au contracte cu statul de peste 90.000.000 de euro.

E vineri, 15 decembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:59 Ungaria blochează ajutorul european destinat Ucrainei

01:36 Kievul și Chișinăul, invitate să înceapă negocierile de aderare la U.E.

05:04 Proiectul de buget: ce se întâmplă cu salariile din educație?

05:58 Așteptări „excesiv de optimiste” ale Guvernului

07:01 Subvenții-record pentru partide

07:36 Dosarul Schengen: Austria mimează deschiderea, spun surse politice

08:30 Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată

09:25 Raport al Curții de Conturi asupra stării spitalelor

10:22 Simona Halep invocă în premieră posibila retragere din tenis

Cele mai recente