00:57 Nicușor Dan, dispus să candideze la Președinție

06:22 Cazul Bulai: noi mărturii

12:27 Magistrați foarte, foarte scumpi

14:23 Alegeri anticipate în Germania

15:27 Prăpăd într-un teritoriu francez din Africa

16:40 Serbia: jurnaliști și activiști spionați

17:46 Gabriel Vlase, audiat la serviciu

18:33 Fără sucuri și cafea la vânzare în școli

19:12 1989 și memoria publică

Reales anul acesta la Primăria Bucureștiului (cu un scor cât se poate de categoric), Nicușor Dan are de gând să candideze anul viitor la prezidențiale.

A spus că o face pentru că România se află în cel mai dificil moment de după 1989. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale după primul tur, câștigat de Călin Georgescu, iar la o săptămînă de la acel scrutin trei partide extremiste au obținut, însumat, circa o treime dintre mandatele viitorului Parlament.

Nicușor Dan vrea să participe ca independent în cursă și s-a declarat dispus să discute cu partidele pro-europene pentru susținerea candidaturii. Le-a explicat acestora intențiile sale, dar nu a dezvăluit reacțiile de care a avut parte.

Tocmai ascensiunea unui candidat precum Călin Georgescu dovedește, în opinia sa, cât de slăbit este statul român.

Proaspăt ales senator din partea USR, fostul ministru al investițiilor europene Cristian Ghinea a spus că partidul său are deja un candidat care a strâns peste 1.700.000 de voturi la prezidențiale. El nu vede vreun motiv pentru care Elena Lasconi să fie înlocuită.

Mai mult, însă, chiar prezența USR într-o viitoare guvernare pro-europeană pare în dubiu: la capătul unei noi runde de negocieri cu PSD, PNL și UDMR, Cristian Ghinea l-a criticat vehement pe ministrul de finanțe.

Marcel Boloș le-ar fi prezentat partenerilor o serie de proiecții bugetare fără acoperire certă și cheltuieli subevaluate.

Potrivit lui Cristian Ghinea, ministrul Boloș ar fi prezentat și posibile scenarii privind majorarea taxelor.

Momentul adevărului „a fost complet ratat”, a spus fostul ministru.

Cazul Bulai: noi mărturii

Noi mărturii publice despre practicile și atitudinea lui Alfred Bulai: fostul profesor de la Școala Națională de Studii Politice e cercetat pentru abuzuri sexuale și se află în prezent în arest la domiciliu.

Site-ul snoop.ro scrie că printre victimele sale s-ar fi aflat nu numai studente, ci și eleve minore. Totul ar fi început încă dinainte de 1989, cînd Bulai era profesor de istorie la două școli gimnaziale din Giurgiu: „Ne bătea cu indicatorul la fundul gol, aplecate peste bancă. Eram în clasa a cincea”, au povestit sub protecția anonimatului mai multe foste eleve ale sale.

Abuzurile ar fi continuat și în perioada în care Alfred Bulai era secretar de stat în Guvernul Tăriceanu: unele studente ar fi fost chemate la întîlniri private chiar în biroul său din Palatul Victoria. „Erau niște glume”, le-a spus sociologul procurorilor care anchetează cazul.

Pentru a-și păcăli victimele, Alfred Bulai a interpretat diverse „roluri” în cariera sa de aproape patru decenii, i-a spus lui Raul Bambu jurnalista Ioana Moldoveanu, de la snoop.ro.

Gabriel Vlase, audiat la serviciu

Comisia parlamentară care verifică activitatea Serviciului de Informații Externe îl va audia la birou pe directorul Gabriel Vlase.

Discuția se va purta mâine, la sediul SIE.

Lui Gabriel Vlase i se cer explicații despre zborurile sale (unele, cu avioane private) la mai multe curse de Formula 1. Una dintre călătorii a avut loc în plină criză de securitate națională, pe 8 decembrie – data la care ar fi trebuit să se organizeze al doilea tur al prezidențialelor.

Într-un răspuns despre zborul din septembrie al lui Gabriel Vlase în capitala Azerbaidjanului, Baku, SIE a deconspirat doi ofițeri activi ai serviciului.

Instituția a invocat secretul misiunii și a sugerat site-ului G4Media să nu scrie nimic despre cele întâmplate.

Anticipate în Germania

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost demis de Parlament: el a pierdut, în mod previzibil, un vot de încredere, ceea ce deschide calea alegerilor anticipate pe 23 februarie.

Dintre deputații Bundestagului, 394 au votat împotriva lui Scholz și doar puțin peste 200 în favoarea cancelarului.

Coaliția de guvernare din Germania s-a destrămat luna trecută. Demiterea ministrului de finanțe, din cauza unei dispute legate de buget, a dus la retragerea liberalilor din înțelegere.

Drept urmare, social-democrații cancelarului și ecologiștii au rămas fără majoritate Parlament.

După ce activitatea economică a Germaniei s-a redus anul trecut, cea mai mare economie a Uniunii Europene se aşteaptă la un nou recul al Produsului Intern Brut în acest an. Industria germană suferă, de asemenea, din cauza scăderii cererii mondiale şi a costurilor ridicate ale energiei.

Numeroase companii din industria auto, din chimie și din siderurgie se pregătesc de concedieri.

Cele mai recente