Transportatorii și fermierii au ocupat în continuare, pentru a opta zi la rând, porțiuni ale unor drumuri publice, pe fundalul negocierilor intense cu Guvernul pe tema tarifelor RCA și a costului motorinei, între altele.

Coada formată la Vama Siret, în județul Suceava, în această dimineață era de circa 20 de kilometri. O bandă a Drumului Național 2 a fost, de asemenea, blocată la Afumați, în județul Ilfov.

Poliția de Frontieră a anunțat că nici un camion nu a mai trecut pe la Vama Siret, dintre Ucraina și România, de luni după-amiază încoace.

La Constanța, un nou incident cu implicarea forțelor de ordine: câteva zeci de șoferi au rămas fără permise pentru că au intrat pe contrasens pe șoseaua de centură. Ei afirmă că jandarmii înșiși i-ar fi dirijat într-acolo, ca să le întindă o capcană. Jandarmeria răspunde că decizia le-ar fi aparținut șoferilor în exclusivitate.

Cum măsoară ASF performanța

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară și-a acordat prime de până la 24,500 de euro în anul în care a dat faliment compania Euroins.

Cotidianul Libertatea scrie că opt dintre cei nouă membri ai fostei conduceri au încasat anul trecut câte două bonusuri – unul de performanță, altul pentru Ziua ASF.

Nicu Marcu, fostul președinte al Autorității, a încasat suma cea mai consistentă.

ASF are peste 500 de angajați în momentul de față: în decembrie, valoarea salariului mediu net a fost de aproape 12 mii de lei.

Protest în Rusia

Eveniment rarissim în Rusia lui Vladimir Putin, mai ales în ipostaza ei din ultimii doi ani: circa 10,000 de oameni au luat parte la un protest public în Bașchiria, republică din sudul Munților Urali, în apropiere de granița dintre Europa și Asia.

Un activist pentru drepturile omului, Fail Alsînov,a fost condamnat la patru ani într-o colonie penală pentru incitare la ură rasială. Susținătorii lui, însă, afirmă că sentința n-ar fi decât o răzbunare pentru rolul acestuia în organizarea altor manifestații de protest.

După pronunțarea sentinței, Fail Alsînov le-a mulțumit celor care îl susțin și a afirmat că va continua să lupte pentru dreptate. El se declară nevinovat.

Protestele de amploare sunt ca și inexistente în Rusia ultimilor doi ani, din cauza riscului de arestare în cazul oricăror adunări pe care autoritățile le consideră neautorizate. Mii de persoane au fost reținute pentru că s-au opus războiului din Ucraina.

E miercuri, 17 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Vama Siret: nici un camion nu mai trece, din cauza protestelor

02:13 Camionagii din Polonia deblochează vămile

02:55 Prime de zeci de mii de euro la ASF în anul în care a căzut Euroins

03:55 Parchetul European verifică o afacere cu stuful din Deltă

05:06 Raritate: protest public în Rusia

06:27 Fondurile europene pentru Ucraina: se caută o soluție

07:36 A treia zi de proteste ale medicilor de familie

08:26 Ministrul Agriculturii: plafonarea prețurilor la alimente să continue

09:42 O cincime dintre elevi nu termină școala la timp

Cele mai recente