Un român din cinci a trăit în sărăcie anul trecut. În lipsa pensiilor și a ajutoarelor sociale plătite de instituțiile centrale sau locale, aproape jumătate din populație – 45% – s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative. Ar fi trăit, cu alte cuvinte, cu 60% din venitul mediu la nivel național. Așa arată, sec, datele strânse de Institutul Național de Statistică.

Mai mult – și mai îngrijorător –, tinerii sunt cei mai nevoiași dintre români. Incidența sărăciei în rândul celor de până la 17 ani e de 27% și doar cu foarte puțin mai redusă în cazul celor între 18 și 24 de ani: 26,5%.

România, cu alte cuvinte, este o „bombă” socială pe cale să fie detonată, spune la Știrile Zilei Gelu Duminică, profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București.

La trei zile după ce se alăturase oficial partidului AUR, omul de afaceri Sorin Constantinescu – mai cunoscut drept „Regele Păcănelelor” – pleacă din formațiunea condusă de George Simion.

El s-a declarat „șocat” de atacurile la adresa lui, fără să menționeze însă pe cineva anume. Fondator al unei companii de jocuri de noroc, Sorin Constantinescu și-a anunțat marți înscrierea în AUR, alături de un alt om de afaceri controversat – Mohammad Murad. A fost pentru prima dată când un reprezentant vizibil al industriei jocurilor de noroc a intrat în politică la un asemenea nivel.

Şeful Statului Major israelian a anunţat că armata își va extinde operațiunile din Fâșia Gaza, lansate după atacul de pe 7 octombrie al grupării islamiste Hamas asupra Israelului.

E de așteptat ca trupele terestre să se concentreze și asupra sudului regiunii, unde au avut loc lovituri aeriene repetate. Militarii care au lansat o operațiune în cel mai mare spital din Fâșia Gaza, Al Shifa, afirmă că au identificat cadavrul unui al doilea ostatic luat de gruparea Hamas pe 7 octombrie. Israelul a acuzat în repetate rînduri Hamas că folosește civilii drept scuturi umane. Sute de pacienți și câteva mii de refugiați se află încă în spital.

E vineri, 17 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:39 INS: Peste un sfert dintre tineri trăiesc în sărăcie

05:00 „Regele Păcănelelor” pleacă din AUR după trei zile

06:01 Cine (și ce) se ascunde în spatele disputei Robert Negoiță – Nicușor Dan

08:26 Armata Israelului extinde operațiunile din Gaza

09:40 Aproape 20.000 de ucraineni au fugit de încorporare

10:40 Suspect eliberat în dosarul asasinării unui om de afaceri din Sibiu

11:41 Klaus Iohannis a ajuns în Tanzania

12:59 Câinele Maiei Sandu l-a mușcat pe președintele Austriei

Cele mai recente