La o săptămînă de cînd Recorder dezvăluia practicile de afaceri ale dezvoltatorului imobiliar Nordis, lucrurile par să se fi pus în mișcare: între altele, puterea politică promite că o lege va limita drastic avansurile încasate de firmele de construcții de la potențialii clienți, iar Parchetul a recunoscut că verifică cele întîmplate, sub suspicinile de delapidare și de constituire a unui grup infracțional organizat.

Totuși, cu ce s-au ocupat instituțiile pînă în momentul de față, mai ales cele care ar fi avut cum să intervină?

Una dintre ele este Protecția Consumatorilor. După cum a descoperit reporterul Recorder Alex Nedea, ea a tratat cu foarte multă blândețe grupul de firme Nordis.

Scandal politico-financiar în sport

Scandal politico-financiar în sportul olimpic: protagoniști sunt o candidată PSD la Camera Deputaților, Elisabeta Lipă, și un candidat UDMR la Cameră, Eduard Novak. Amîndoi sunt foști miniștri ai tineretului și sportului.

Eduard Novak a reclamat săptămâna aceasta bonusurile cerute de Federația de Canotaj pentru performanțele de la Jocurile Olimpice din Paris. Potrivit lui, unele persoane din cadrul Federației vor primi mai mulți bani decît campionul olimpic David Popovici.

Secretarul general și contabila-șefă ar figura pe solicitarea de plată cu suma de 324.000 de euro. 

Nici pomeneală, a răspuns Elisabeta Lipă: președinta în exercițiu a Federației a afirmat că suma ar urma să fie împărțită celor câteva zeci de persoane care lucrează în organizație. Elisabeta Lipă nu a explicat însă pe ce bază și în ce fel se vor face plățile respective.

A adăugat, totuși, că ar fi procedat în exact același fel în cazul premiilor pentru precedenta ediție a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokyo.

Elisabeta Lipă conduce de mai mulți ani Federația de Canotaj, care a avut cele mai bune rezultate la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, inclusiv la cea din acest an: două medalii de aur și trei de argint.

Fondul de premiere pentru rezultatele din Paris trece de 8.500.000 de euro.

Pasul către politică

Fosta jurnalistă Sanda Nicola deschide lista candidaților din București la Camera Deputaților a partidului România în acțiune, care îl susține pe Mircea Geoană la prezidențiale.

După ce a lucrat la mai multe televiziuni, Sanda Nicola a renunţat în 2019 la mass-media. Ea este acum consilieră a fostului lider PSD. Sanda Nicola spune că partidul România în acțiune speră să poată depăși pragul electoral de 5% și recunoaște că acest scor depinde în mare măsură de prestația lui Mircea Geoană.

În politică intră și Florin Buhuceanu, președintele asociației ACCEPT, care militează de decenii pentru drepturile minorităților sexuale. El va candida tot la Camera Deputaților, însă din partea REPER.

Buhuceanu ocupă locul al doilea pe lista partidului înființat după ruperea din USR a facțiunii conduse de Dacian Cioloș. Spune că a ales REPER pentru că este „primul partid care are parteneriatul civil înscris explicit în programul său politic”.  

Liderul Hamas, presupus a fi lichidat

Serviciile secrete și forțele armate israeliene verifică relatări potrivit cărora liderul grupării radicale palestinene Hamas ar fi fost lichidat în cursul operațiunilor din Fâșia Gaza.

Surse citate de BBC afirmă că există indicii foarte credibile că Yahya Sinwar ar fi fost omorât – la data publicării Știrilor Zilei, însă, nu exista vreo confirmare oficială.

Se presupune că Yahya Sinwar ar fi avut un rol-cheie în planificarea atacurilor de pe 7 octombrie anul trecut din Israel. Teste ADN s-ar fi făcut deja asupra unui cadavru: Sinwar s-a aflat în captivitate în Israel între 1988 și 2011.

Pe de altă parte, cel puțin 22 de persoane au fost ucise și alte câteva zeci rănite astăzi, într-un atac aerian asupra unei școli din orașul Jabalia, din Fâșia Gaza.

Potrivit forțelor armate, clădirea ar fi fost utilizată drept un centru de comandă al Hamas, ceea ce organizația palestiniană dezminte.

Spitalul local nu mai are locuri în secția de Terapie Intensivă, iar angajații se plâng că duc lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare.

Instituția se confruntă, de asemenea, cu o criză de personal.

E joi, 17 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:45 Scandalul Nordis și pasivitatea instituțiilor

10:10 Referendum cu greutăți

12:50 Reacția societății civile

13:49 Scandal politico-financiar în sport

15:53 Moldova: candidații lui Ilan Șor

17:08 Liderul Hamas ar fi fost ucis în Gaza

18:28 Sanda Nicola, candidată

19:00 REPER l-a cooptat pe Florin Buhuceanu

19:41 Star pop mort la 31 de ani

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.