Încă o dată – și nimeni nu mai știe a câta oară – statul român a eșuat în a-și respecta o obligație fundamentală: aceea de a asigura integritatea fizică a cetățenilor.

Un licean de aproape 18 ani a murit și alte trei eleve au fost rănite în prăbușirea, ieri, a unei părți din internatul liceului „Tamási Áron”, din Odorheiu Secuiesc. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat ancheta. Deocamdată, una in rem, ceea ce înseamnă că sunt verificate doar fapte, nu și persoane. Suspiciunile: ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Compania care făcea o serie de lucrări la clădirea internatului recunoaște că a săpat foarte aproape de fundație și că nu a asigurat lucrările așa cum îi cerea autorizația primită de la Primărie. Patronul László Sándor a spus că nu știa că înăuntru se aflau mai mulți elevi. Clădirea a fost terminată acum mai bine de un secol, în 1910, și ar fi urmat să fie reparată cu fonduri ale statului maghiar.

O anchetă a deschis și Corpul de Control al Ministerului Educației. La Odorheiu Secuiesc a ajuns azi și ministra Ligia Deca. Ea a părut să pună răspunderea în seama autorităților locale.

Combaterea evaziunii prin iertarea evazioniștilor

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale, document asumat de premierul Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Propunerea liderilor PSD și PNL a trecut astăzi de votul deputaților. Opoziția îi acuză pe cei doi că ar dezincrimina, de fapt, evaziunea: cei care fură între 100.000 și 1.000.000 de euro, dar înapoiază banii și prejudiciul ar scăpa cu jumătate din pedeapsă.

Această prevedere a fost introdusă în dezbaterile de la Senat – varianta inițială a proiectului se referea doar la suma de 100.000 de euro. Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea merge la promulgare la Cotroceni.

Cel puțin 120 de morți în cutremurul de 6,2 grade din nord-vestul Chinei

Seismul a lovit una dintre cele mai sărace regiuni ale statului asiatic. Mii de case au fost avariate. Au fost deja numeroase replici, iar autoritățile se așteaptă în zilele care vin la noi cutremure cu magnitudinea peste 5.

În nordul Chinei temperaturile au coborât în ultima perioadă cu mult sub zero grade Celsius. Imagini din zonele afectate surprind oameni care se încălzesc la focuri deschise, în timp ce serviciile de urgență instalează corturi.

În întreaga regiune s-a întrerupt alimentarea cu electrictate, ceea ce îngreunează eforturile de găsire a supraviețuitorilor.

E cel mai grav seism din China din 2014 încoace, când 600 de oameni au murit în provincia sud-vestică Yunnan.

E marți, 19 decembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:51 Parchetul preia ancheta în cazul Odorhei

02:18 Ministra Educației, în vizită la internatul prăbușit parțial

02:59 Victimă de aproape 18 ani

03:30 Klaus Iohannis, criticat vehement online

04:14 Avioanele președintelui: tăcere persistentă

05:10 Cum vor să combată evaziunea Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

05:56 Un cuplu din Carei și-ar fi bătut în mod repetat copilul de doar doi ani

07:00 Cutremurul din China: cel puțin 120 de morți

08:01 Încă o erupție vulcanică în Islanda, a patra în trei ani

09:06 O fetiță din Satu Mare ar fi fost agresată sexual de la vârsta de 7 ani

10:01 Profesorii de la FJSC, solidari cu Emilia Șercan

10:48 Google plătește sute de milioane ca să scape de o anchetă

Cele mai recente