00:59 Răzgândirea lui Ciolacu
02:55 Apel prezidențial
05:07 Caravana electorală, din nou în mișcare
08:48 Presiune asupra bugetului
09:56 Franța: procesul Pelicot, la final
11:15 În ce condiții se vinde E.ON?
12:14 Moartea unui adolescent, anchetă reluată
12:51 Audit în Biserica Ortodoxă
Ascensiunea extremismului, anularea prezidențialelor (sub bănuiala că o putere străină s-a amestecat în scrutin) și o economie care pârâie din toate încheieturile nu erau de-ajuns: Marcel Ciolacu e pe punctul să declanșeze și o criză politică.
Liderul PSD a anunțat că partidul se retrage din negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernământ, dar că va vota în Parlament un posibil cabinet de dreapta.
După modelul aplicat deja cu succes și de PSD, și de PNL, USR e vinovatul de serviciu: partidul Elenei Lasconi ceruse date mai clare din partea ministrului de finanțe privind proiecțiile bugetare, veniturile și cheltuielile.
Ce-i drept, USR a și supralicitat: formațiunea ceruse ieri demisia președintelui Iohannis și a directorilor în exercițiu ai serviciilor secrete. În public, însă, Marcel Ciolacu a spus că supărarea ar fi plecat de la postări de pe rețelele sociale.
Potrivit unor surse din PSD citate de site-ul HotNews, anunțul lui Marcel Ciolacu a fost o surpriză chiar și pentru unii dintre liderii partidului. Foarte prost primite ar fi fost unele atacuri la adresa lui Ciolacu ale președintelui PNL, Ilie Bolojan, și ale lui Ciprian Ciucu, primarul liberal al sectorului 6 din București.
Apel prezidențial
De la Bruxelles, unde ia parte la Consiliul European, Klaus Iohannis a îndemnat pe toată lumea să se liniștească puțin și a anunțat că va începe cât mai curând consultările pe tema formării unui Guvern.
„Ultimul lucru de care are nevoie România e o criză extinsă guvernamentală și parlamentară”, a spus el.
După cum era de așteptat, USR denunță ceea ce numește „fuga de răspundere” a PSD, iar PNL repetă că e dispus să ia parte la viitoarea guvernare. UDMR, în fine, îi îndeamnă pe Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi pe Elena Lasconi să revină mîine la negocieri.
De menționat, pe acest fundal, că PSD și AUR ar colabora deja în cel puțin trei Consilii Județene: în Bacău, Suceava și Prahova, cele două partide și-au împărțit deja funcțiile.
În campanie, amândouă excludeau orice colaborare.
În această seară, președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că partidul său este dispus să revină la negocieri. Formațiunea cere însă în continuare să i se prezinte în detaliu situația bugetului de stat.
Potrivit Elenei Lasconi, un Guvern minoritar nu ar avea cum să aplice reformele de care România are nevoie.
Noi presiuni asupra bugetului
Curtea Constituțională a stabilit că supraimpozitarea pensiilor magistraților înalcă legea fundamentală. Decizia nu s-a luat cu unanimitate de voturi.
Potrivit Curții, o prevedere din Codul Fiscal ar permite ca „pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi supusă unei recalculări anuale”.
Numeroși magistrați pensionari din toată țara au contestat un articol din Codul Fiscal și au cerut instanțelor să oblige casele județene de pensii să le restituie banii reținuți cu începere din ianuarie.
Potrivit reclamanților, orice tăiere a pensiilor de serviciu ar constitui un atentat la independența sistemului judiciar.
O judecătoare din Ialomița a admis, în primăvară, cererea de a sesiza Curtea Constituțională în această privință.
Un raport ulterior al Băncii Mondiale spunea că impozitarea progresivă, cu până la 15%, a pensiilor speciale va avea efecte neglijabile în ceea ce privește reducerea cheltuielilor.
În ce condiții se vinde E.ON?
În așteptarea, mâine, la București, a lui Viktor Orbán, ministerul energiei se vede obligat să dea explicații în plus privind achiziția E.ON, unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața locală.
O companie controlată direct de Guvernul maghiar a anunțat achiziția E.ON, la care statul român deține 30% din acțiuni. Potrivit ministrului Sebastian Burduja, tranzacția nu se poate încheia fără acordul oficialităților române.
Estimată la peste 200.000.000 de euro, înțelegerea ar fi, de fapt, de zece ori mai mică, spune ministrul energiei.
Compania maghiară MVM a anunțat la începutul acestei săptămâni că a ajuns la un acord privitor la divizia de furnizare de gaze naturale și curent a E.ON. Compania are aproape 3.500.000 de clienți.
Printre temerile provocate de vânzare se numără cele legate de baza de date a societății, atât în ceea ce-i privește pe consumatori, cât și atunci când vine vorba de condițiile generale de pe piața de profil.
Procesul Pelicot, la final
În Franța, un bărbat de 72 de ani, Dominique Pelicot, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru viol în formă agravată asupra fostei sale soţii. Procesul a şocat Franţa şi întreaga lume.
Dominique Pelicot şi-a drogat şi abuzat în mod repetat soţia, Gisèle, timp de aproape zece ani.
A invitat, de asemenea, zeci de alți bărbați să o violeze. Încă 50 au fost judecați în acest caz.
Cei mai mulți au fost și ei găsiți vinovați de viol în formă agravată. Unul a fost condamnat pentru tentativă de viol, iar doi – pentru violenţă sexuală.
Dominique Pelicot ar fi intrat în legătură cu bărbaţii pe o platformă online şi a înregistrat abuzurile în sute de videoclipuri şi fotografii. Mulți dintre ei au încercat să se apere afirmând că au crezut că femeia și-ar fi dat consimțământul sau că doar se prefăcea că era adormită.
Gisèle Pelicot a renunțat la anonimitatea pe care legea i-ar fi permis-o tocmai pentru a atrage atenția asupra violenței sexuale. Numeroase organizații civice din Franța se pronunță pentru înăsprirea pedepselor în astfel de cazuri.
Inculpații condamnați provin din mai toate mediile sociale: printre ei se numără pompieri, șoferi de TIR, soldați și un jurnalist.