„N-ar fi trebuit să mă aflu aici și să înregistrez acest mesaj. Ar fi trebuit ca altcineva să se afle în locul meu, dar persoana aceea a fost ucisă de Vladimir Putin”: văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a anunțat astăzi că va continua munca acestuia și că va lupta pentru o Rusie liberă.

Condamnat la ani grei de pușcărie, activistul și politicianul rus a murit la sfârșitul săptămânii trecute într-o colonie penitenciară din Siberia, în condiții încă neelucidate.

Într-un clip video publicat în ziua în care s-a întâlnit cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană, Iulia Navalnaia a spus că „știe exact” de ce Putin ar fi ordonat lichidarea soțului său. Noi dezvăluiri ar fi de așteptat în zilele care urmează.

„Nu e nici o rușine în a face puțin”, le-a spus ea concetățenilor, așa cum o făcuse și Alexei Navalnîi, „e rușine să nu faci nimic, să te lași intimidat”. A încheiat afirmând că nu se teme și că îi îndeamnă pe ruși să nu se teamă nici ei.

Colaboratorii apropiați ai opozantului rus spun că atât ei, cît și mama lui Navalnîi au fost împiedicați să intre într-o morgă unde se presupune că s-ar afla cadavrul acestuia. La patru zile de la anunțul privind moartea lui, cauza decesului nu a fost stabilită oficial. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că „nu este treaba Președinției” dacă trupul lui Navalnîi va fi sau nu predat rudelor sale.

În câteva zeci de orașe ale Rusiei, protestele pașnice care au început de vineri încoace au dus la reținerea câtorva sute de persoane: numai în Moscova și la Sankt Petersburg numărul celor ridicați de forțele de ordine se apropie de 100. Cei mai mulți au primit pedepse cu închisoarea și amenzi de până la 15,000 de ruble.

Scandal politic în familie

În România, agitație perpetuă în partidele cu discursuri foarte apropiate de retorica lui Vladimir Putin: în război cu toată lumea, Diana Șoșoacă și-a sancționat până și soțul.

Senatoarea l-a suspendat pe Silvestru Șoșoacă din funcția de prim-vicepreședinte al partidului SOS „pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat”.

Acesta acuză un demers „ilegal” și afirmă că acțiunile soției sale sunt abuzive și de neacceptat. El spune că va continua, oricum, să-și exercite funcția – decizia nu ar avea consecințe juridice, pentru că ea poate fi luată doar de Congresul partidului.

Anunțul privind suspendarea a fost făcut de Diana Șoșoacă într-o reuniune de partid pe parcursul căreia senatoarea a spus că soțul său nu va mai avea drept de semnătură. Reproșându-i ceea ce numește „încălcări repetate ale statutului”, ea îl amenință chiar cu excluderea pe Silvestru Șoșoacă.

De la PSD la AUR, cu gândul la Primărie

Cât despre AUR, formațiunea lui George Simion a preluat un eurodeputat, pe medicul Tudor Ciuhodaru, până de curând membru al PSD. El va fi candidatul partidului la Primăria Iașului.

A mai trecut, în cariera sa de până acum, pe la UNPR și PPDD, partidul lui Dan Diaconescu.

Tudor Ciuhodaru a fost prezent săptămâna trecută, în Bucureşti, la una dintre acţiunile AUR, și a stat aproape tot timpul în apropierea liderului  George Simion. Acesta din urmă i-a cerut lui Marius Bodea să renunțe la candidatura USR pentru Primăria Iașului și să facă alianță cu AUR.

Tudor Ciuhodaru a pierdut recent sprijinul filialei ieşene a PSD pentru o nouă nominalizare pe lista de la europarlamentare. PSD Iaşi l-a desemnat pe medicul Lucian Eva, directorul Spitalului de Neurochirurgie din oraș și coleg de serviciu cu proaspătul candidat AUR.

Mihai Chirica, primarul în funcție al Iașului, reprezintă în momentul de față PNL.

La mijlocul lunii trecute, Curtea de Apel din oraș a hotărât că un dosar de corupție în care demnitarul local este vizat trebuie să ajungă în instanță. Împreună cu unii funcționari din Primărie, el e bănuit că a avizat construirea unui bloc cu opt etaje, în loc de două.

E luni, 19 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Văduva lui Alexei Navalnîi promite că va continua munca acestuia

03:28 Poate exista cu adevărat opoziție, în Rusia, la Vladimir Putin?

06:06 Scandal politic în familia Șoșoacă

07:04 Un fost PSD-ist candidează la Primăria Iași din partea AUR

08:51 Fonduri suplimentare pentru digitalizarea CNAS

09:34 Comasarea alegerilor, ultima încercare

10:18 Ursula von der Leyen vrea un nou mandat la Comisia Europeană

Cele mai recente