Cum îngropi o problemă? În România ultimilor ani, trimiți Corpul de Control al unui minister să facă investigații. Ultimul la rând e ministrul agriculturii: Florin Barbu a anunțat că subvențiile acordate în cadrul unei scheme de ajutor pentru stuful din Deltă fac în prezent obiectul unor verificări.

Agenția pentru Plăți în Agricultură a blocat de curând o cerere de aproape șase milioane de euro în afacerea legată de stuful din Delta Dunării: beneficiare erau, potrivit unei anchete „România, te iubesc”, două firme controlate de fiul lui Paul Stănescu, secretar general al PSD, și de un fost consilier al acestuia.  

Parchetul European ar fi cerut deja documente de la mai multe instituții în acest caz. Florin Barbu pretinde că n-ar fi avut habar că fiul lui Paul Stănescu era implicat în afacere. Ministrul Agriculturii, însă, un apropiat al politicianului PSD, este chiar cel care a promovat o modificare legislativă care transformă numeroase terenuri din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

Protestele cui?

Pregătiri, în București, pentru mitingurile de la Parlament ale fermierilor și transportatorilor: de duminică până marți, circa 5.000 de oameni și 200 de utilaje ar fi de așteptat în Piața Constituției din oraș. Vor intra în capitală pe Șoseaua Alexandriei, între orele 06:00 și 07:00, și ar urma să plece pe aceeași rută, după 22:00.

Prefectul Rareș Hopincă s-a plâns că cererea de autorizare a mitingurilor pe care a acceptat-o primarul Nicușor Dan a fost depusă de un presupus avocat al senatoarei Diana Șoșoacă.

Avocatul Mircea Petre susține că ar fi făcut acest demers în nume personal, iar primarul Nicușor Dan afirmă că nu face decât să respecte legea.

Netanyahu, intransigent

Premierul Israelului se opune creării unui stat palestinian după ce războiul din Gaza se va încheia.

Benjamin Netanyahu a declarat public că a comunicat poziția sa administrației americane. El a spus că obiectivele războiului care a început pe 7 octombrie rămân neschimbate: distrugerea organizației radicale palestiniene Hamas și eliberarea celor peste 200 de ostatici luați în atacul de anul trecut asupra Israelului.

Peste 25.000 de palestinieni au murit până acum în războiul din Gaza, iar larga majoritate a populației a trebuit să-și părăsească locuințele.

Marile puteri au sporit în ultima vreme presiunile diplomatice asupra Israelului, în încercarea de a pune capăt conflictului. Aliații Israelului, inclusiv Statele Unite, au îndemnat la resuscitarea planului de pace care prevede înființarea unui stat palestinian.

E vineri, 19 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Afacerea „Stuful din Deltă“: verificări suplimentare

03:02 Arestare preventivă în dosarul „Ferma Dacilor”

03:55 Cine organizează protestele din București ale fermierilor și transportatorilor?

06:10 Premierul Israelului se opune creării unui stat palestinian

07:30 SUA: fiul președintelui va fi audiat de două comisii parlamentare

08:21 Transportul gratuit: elevii români se plâng Comisiei Europene

09:14 Klaus Iohannis, primele evenimente publice din 2024

09:58 UDMR ar vrea să revină la guvernare, după alegeri

Cele mai recente