O femeie de 38 de ani, gravidă în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, a murit în Spitalul Judeţean din Bacău la 24 de ore de la internare.

Partenerul său, Ovidiu Pruteanu, a acuzat medicii că ar fi pus durerile femeii pe seama unei afecțiuni psihice.

Poliția anchetează acum acuzațiile bărbatului, dar verificări au început și în interiorul instituției.

Conducerea Spitalului din Bacău spune că femeia a ajuns la maternitate la mijlocul lunii trecute și că i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluție. Starea ei s-a agravat foarte rapid – a făcut două stopuri cardiace la interval de mai puțin de cinci ore.

Vara trecută, la Spitalul Județean din Botoșani, o gravidă care avea mai multe probleme cu sarcina a murit în timp ce aștepta intervenția medicilor. Alexandra Ivanov a cerut ajutor în repetate rânduri, timp de șapte ore.

Pe cine sponsorizează industria farma?

Șase companii farmaceutice au sponsorizat mai multe reuniuni ale Societății Române de Microbiologie. Printre ele: AstraZeneca și Sanofi.

Cel mai recent s-a întâmplat luna trecută, dar și în 2023, în două rânduri. Iar organizația se întîmplă să fie condusă tocmai de ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

O anchetă HotNews arată că firmele respective apar drept parteneri sau sponsori chiar pe site-urile evenimentelor.

Până în 2020, Societatea de Microbiologie a încasat sponsorizări anuale de sute de mii de euro.

Alexandru Rafila e ministru din noiembrie 2021. Una dintre contribuțiile din acel an a intrat în conturile organizației profesionale la aproape o lună de la instalarea lui în funcție.

HotNews mai scrie că și Adriana Pistol, secretar de stat la minister, conduce o organizație sponsorizată: Societatea Română de Epidemiologie. Amândoi demnitarii afirmă că sponsorizările, de fapt, nu există.

Ei adaugă, însă, că legea le permite să facă parte din asociațiile profesionale și că nu încasează bani de pe urma acestora.

Ministerul Sănătății are în subordine directă Agenția Națională a Medicamentului, cea care reglementează piața de profil.

Risc major de escaladare

Șapte angajați ai unei organizații neguvernamentale internaționale au fost uciși în Gaza într-un atac al armatei israeliene.

Asociația World Central Kitchen și-a suspendat activitățile din regiune. Printre victime se află cetățeni ai Australiei, Poloniei și Marii Britanii.

Din șapte octombrie încoace, organizația a luat parte la mai multe operațiuni umanitare. Între altele, ea oferă mese calde locuitorilor din Gaza, amenințați cu foametea în proporție de circa 50%.

World Central Kitchen spune că anunțase forțele armate israeliene asupra traseului său și că vehiculele lovite purtau sigla organizației.

Atacul vine la nici 24 de ore de la un altul, care riscă să ducă la escaladarea războiului din Orientul Apropiat: pus tot pe seama Israelului, el a distrus consulatul Iranului din Damasc, capitala Siriei, și a dus la moartea a 13 persoane.

Printre ele se numără mai mulți membri ai Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran. Doi ofițeri superiori au fost uciși.

Gherila libaneză Hezbollah, finanțată de Iran, a amenințat că va răzbuna acest atac.

E marți, 2 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:47 Gravidă moartă la 24 de ore de la internare

03:26 „Taxa pe boală”, modificată

04:47 Pe cine sponsorizează industria farma?

06:29 Numire controversată la Oficiul Jocurilor de Noroc

07:50 Orientul Apropiat: risc major de escaladare

09:04 Incendiu cu zeci de victime în Istanbul

10:19 Charles Michel la Cotroceni

10:58 Camerele video și temerile profesorilor

11:28 Securitatea AI: parteneriat americano-britanic

Cele mai recente