Republica Moldova a prelungit cu încă cinci ani interdicția de intrare în țară instituită în cazul lui George Simion, liderul partidului AUR.

Publicația NewsMaker anunță că decizia a fost luată de ministerul de externe de la Chișinău, prin Inspectoratul General pentru Migrație.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, în februarie 2022, Moldova a declarat indezirabili aproape 100 de cetățeni străini. Legea spune că deciziile de acest fel se pot lua în cazul în care activitatea lor pune în pericol securitatea națională sau dacă există indicii temeinice în această privință.

Miercuri, premierul Ciolacu spunea că le va cere omologilor săi din Moldova și din Ucraina să îi explice de ce George Simion nu poate intra legal în cele două state.

Atenție, controale judiciare!

După o îndelungată perioadă de letargie, DNA-ul pare să fi intrat brusc în logica „Ziua și dosarul”: primarul PSD al Botoșaniului, Cosmin Andrei, a fost plasat sub control judiciar timp de două luni.

Procurorii i-au percheziționat biroul într-un dosar în care e acuzat că i-ar fi dat subiectele de concurs unei candidate la postul de consilier al instituției. Femeia a reușit astfel să câștige funcția în mod fraudulos.

O altă percheziție a vizat sediul Direcției locale de Impozite și Taxe, iar Monitorul de Botoșani mai scrie că la DNA a ajuns în această dimineață și președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

În decembrie, DNA făcuse aproape 100 de percheziții la Spitalul Județean Botoșani, la sediul Consiliului Județean și la cel al PSD. Vizate sunt presupuse fapte de corupţie legate de concursurile pentru ocuparea posturilor vacante.

PNL și „problema Dumitrescu”

PNL, pe de altă parte, continuă să pretindă că problema „Iulian Dumitrescu” s-ar fi rezolvat de la sine, măcar din punct de vedere politic: pus și el sub control judiciar, președintele Consiliului Județean Prahova a demisionat din conducerea partidului, dar nu și din funcție.

Fost prim-vicepreședinte al PNL, el e bănuit de luare de mită și de fals în declarații: ar fi încasat 16.000.000 de lei de la un om de afaceri care avea un contract cu instituția și care a mai câștigat apoi unul.

Sora și cumnatul lui Iulian Dumitrescu, acuzați de complicitate, sunt și ei sub control judiciar.

„PNL nu obstrucționează justiția”, a spus președintele partidului, Nicolae Ciucă. Rugată însă să explice de ce președintele Consiliului Județean Prahova nu demisionează și din acea funcție, ministra justiției, Alina Gorghiu, a evitat să dea un răspuns direct.

Optimism moderat

Qatarul anunță că Israelul și gruparea radicală palestiniană Hamas s-ar apropia de o înțelegere care să permită încetarea focului în Gaza și eliberarea unora dintre ostaticii răpiți din sudul Israelului pe 7 octombrie.

Discuțiile s-au purtat în secret, vreme de mai multe săptămâni.

Aripa politică a grupării Hamas a primit detaliile înțelegerii propuse, dar nu a formulat încă vreun răspuns. În baza acordului, operațiunile armatei israeliene ar urma să se oprească timp de o lună și jumătate.

Războiul din Gaza a dus, potrivit oficialităților Hamas, la moartea a peste 27.000 de persoane.

E vineri, 2 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Moldova prelungește interdicția de intrare în țară în cazul lui George Simion

03:08 Primarul din Botoșani, două luni sub control judiciar

04:21 Dosarul de corupție de la CJ Prahova: de ce nu demisionează Iulian Dumitrescu?

06:40 Verificări la Galați în cazul unei fete presupus ucise în bătaie de propria mamă

08:01 Luare de ostatici – cu final fericit – în Turcia

08:37 Negocieri între Hamas și Israel pe tema încetării focului

09:21 Guvernul Greciei trimite în Parlament legea care autorizează căsătoriile gay

10:16 Elev din Vaslui judecat pentru că a șantajat o colegă

11:11 Fostul președinte Traian Băsescu s-a externat

12:00 Statele Unite cer Ungariei să aprobe imediat aderarea Suediei la NATO

Cele mai recente