Un premier cu pretenții de președinte.

Și totuși, un om despre al cărui traseu personal și profesional se știu foarte de puține lucruri: Marcel Ciolacu a reușit să se strecoare în politica mare fără să fie întrebat de unde vine și cum a ajuns până aici.

O analiză Recorder reface traseul liceanului dintr-o clasă cu profil industrial până la statutul actual, de șef al guvernului.

Cum și-a cosmetizat CV-ul, mințind în privința primului loc de muncă, în ce fel a făcut avere cu ajutorul funcției de consilier local și a calității de revoluționar și cum a ajuns în prim-planul politicii naționale.

Decizii ale CSAT

Am negociat până când a ieșit exact ca la-nceput: Consiliul Suprem de Apărare a hotărât că România va dona Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de tip Patriot.

Din condiția pusă public de Klaus Iohannis luna trecută – „Avem nevoie de ceva în schimb” – a mai rămas doar o mențiune legată de nevoia ca Bucureștiul să obțină un sistem asemănător.

Ministerul Apărării a plătit 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme Patriot. Doar două dintre ele sunt în prezent operaționale.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a abandonat ideea de-a ajunge secretarul general al NATO, iar România (ca toate celelalte state membre) îl sprijină acum pe Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei.

Slovacia și Ungaria, două dintre țările europene foarte prietenoase cu Rusia, erau ultimele susținătoare ale președintelui. Ungaria și-a anunțat marți, însă, preferința pentru Mark Rutte.

Cotroceniul nu a explicat vreodată, în detaliu, care ar fi fost posibilele argumente ale lui Klaus Iohannis și nici strategia acestuia.

Mario Iorgulescu, proces rejudecat

Mario Iorgulescu scapă, pentru moment, de condamnarea la aproape 14 ani de închisoare.

Fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal a ucis un tânăr de 24 de ani în timp ce conducea băut și drogat. Instanța supremă a hotărât că procesul lui se va rejudeca din faza de apel.

Decizia a fost luată de un complet de trei judecători din care a făcut parte Lia Savonea, fostă președintă a Consiliului Magistraturii. Mario Iorgulescu contestase condamnarea printr-o cale extraordinară de atac.

Miza ar fi, spun mai multe surse judiciare contactate de Recorder, schimbarea încadrării juridice din omor în ucidere din culpă, ceea ce ar duce automat la o pedeapsă mai mică, ba chiar la o eventuală prescriere a faptelor, în cazul în care rejudecarea procesului se prelungește.

Mai mult, omorul este o infracțiune care nu se poate prescrie.

Accidentul s-a produs în 2019, iar legea prevede un termen de prescripție de opt ani în cazul unei fapte precum uciderea din culpă.

Externat în toamna lui 2019, Mario Iorgulescu a fost apoi dus în Italia, unde se află și acum.

E joi, 20 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Biografia neromanțată a lui Marcel Ciolacu

05:50 Sistem „Patriot” pentru Ucraina

06:27 Șefia NATO: final de cursă pentru Klaus Iohannis

07:08 Procesul lui Mario Iorgulescu se reia

09:43 Noi sancțiuni europene la adresa Rusiei

10:34 Oferta lui Macron la anticipatele din Franța

11:30 Polițiști implicați în mafia lemnului din Apuseni

12:19 Amenzi de sute de lei după un protest civic

13:06 Somație pentru studenții pro-palestinieni

Cele mai recente