Prima replică din piesa de teatru politic „Candidatul PSD-PNL la Primăria capitalei” i-a fost încredințată tocmai Gabrielei Firea.

Din postura celei care și-ar fi dorit rolul principal, ea a reușit să anunțe că medicul Cătălin Cîrstoiu e propunerea coaliției fără să-i rostească numele. Oficializarea candidaturii presupune că Gabriela Firea și Sebastian Burduja vor face echipă în calitate de coordonatori ai campaniei.

Cât despre Cătălin Cîrstoiu, el mizează în mod evident pe reputația profesională: în calitate de medic, a spus că e un supraviețiutor al cancerului și că ar avea de gând să „vindece” Bucureștiul.

Cel puțin pentru moment, însă, în cursa pentru Primărie sondajele îi dau drept favoriți pe Nicușor Dan și pe Cristian Popescu-Piedone.

N-ar fi pentru prima dată în istoria PSD când candidatul preferat nu e sprijinit fățiș: așa s-a întâmplat în 2008, cînd Sorin Oprescu a obținut primul mandat de primar general. Managerul Spitalului Universitar a fost, deci, întrebat dacă nu se consideră un candidat de sacrificiu. A răspuns că o astfel de perspectivă ar fi „o mare greșeală”.

Conflictul de la PMB se acutizează

Miza electorală a Bucureștiului nu poate fi subestimată: după președinte, primarul general e demnitarul din România ales cu cele mai multe voturi.

Ceea ce explică acutizarea conflictului dintre Nicușor Dan și reprezentanții locali ai PSD și PNL. Primarul general i-a retras azi majoritatea atribuțiilor viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu. O eventuală decizie de demitere nu poate fi luată însă decât de Consiliul General.

Consilierii liberali s-au aliat cu cei de la PSD și au respins de trei ori la rând proiectul de buget al Bucureștiului. Primăria nu are cum să plătească în prezent salariile și facturile.

O nouă ședință a Consiliului General consacrată bugetului e programată vineri. Nicușor Dan s-a declarat optimist.

Armistițiu?

Papa Francisc a cerut astăzi ca părțile implicate în războiul din Gaza să facă toate eforturile necesare pentru a pune capăt „acestei orori”.

S-a referit, de asemenea, la Ucraina, la zece zile după o declarație foarte controversată prin care a cerut Kievului „să ridice un steag alb”. Câteva zile mai tîrziu, Moscova l-a numit pe Papa Francisc „un adevărat şi sincer apărător al umanismului şi valorilor tradiţionale”.

Ministrul de externe al Statelor Unite, Antony Blinken, a început azi încă un mini-turneu diplomatic în Orientul Apropiat. El încearcă să promoveze un armistițiu în Gaza, unde jumătate din populație e amenințată cu foametea, după mai bine de cinci luni de război între Israel şi gruparea radicală Hamas. 

E miercuri, 20 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:52 Oficial: Cătălin Cîrstoiu, candidatul puterii pentru PMB

03:55 Cine este Cătălin Cîrstoiu?

06:29 Conflict acut la Primăria capitalei

07:18 Trump versus NATO: epopeea continuă

08:41 Papa Francisc cere pace în Gaza

09:41 Mita de la SJ Botoșani: acuzațiile oficiale

10:06 Încă o victimă a rujeolei

10:49 Cercetări ale Poliției la galeria CSA Steaua

11:19 Antrenor spaniol pentru Simona Halep

Cele mai recente