Primul termen, prima amânare: la Judecătoria din Mangalia a început procesul lui Vlad Pascu.

Șoferul bucureștean s-a urcat drogat la volan vara trecută, a intrat cu mașina în mai mulți tineri în apropierea stațiunii Vama Veche și i-a ucis pe Roberta Dragomir și pe Sebastian Olariu. În vârstă de 20 și 21 de ani, amîndoi erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.

Înfățișarea de astăzi a început cu o întârziere de peste două ore, timp în care o altă instanță, Tribunalul Constanța, a stabilit că Vlad Pascu va rămâne în arest preventiv. După aceea, judecătoarea din Mangalia a uluit întreaga asistență: a întrebat dacă una dintre victime, Sebastian Olariu, se afla sau nu în sală. Tatăl băiatului, Valentin, a ieșit în lacrimi din sediul Judecătoriei.

Procesul a fost amânat pînă la 14 martie, pe motiv că Vlad Pascu nu avea apărători – judecătoarea Ioana Popoviciu a desemnat unul din oficiu, care să fie prezent măcar la următorul termen. Tatăl Robertei Dragomir, Cătălin, a reclamat tărăgănarea procedurilor și a adăugat că va cere strămutarea procesului.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a primit un avertisment în mai anul trecut, când Consiliul Magistraturii a găsit-o vinovată de „exercitarea funcției cu gravă neglijență”. Inspecția Judiciară o reclamase și pentru alte două abateri.

Klaus Iohannis la conducerea NATO?

România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Iohannis în funcția de secretar general al alianței. Așa afirmă surse guvernamentale citate de site-ul g4media.ro.

Administrația Prezidențială a declarat că „nu comentează zvonuri”, dar anunțul nu ar fi chiar o surpriză: în trecut, președintele s-a arătat dispus să preia funcția.

Premierul Marcel Ciolacu spunea aseară că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în ultima lună din an, pentru septembrie. Ar fi exact luna în care expiră mandatul de secretar general al lui Jens Stoltenberg.

Dacă alegerile ar fi mutate în septembrie, Klaus Iohannis ar putea să preia un eventual post la NATO fără să își scurteze mandatul.

Premierul în exercițiu, al Olandei, Mark Rutte, e considerat favorit în cursa pentru șefia NATO.

Totuși, el nu ar putea strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe flancul estic: Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

Pregătiri

La o zi după ce Consiliul Suprem de Apărare a anunțat că va lua măsuri de întărire a Forțelor Armate, Guvernul a început să reglementeze medicina de război: un proiect de ordonanță spune că lipsa unor reguli în domeniu constituie „o vulnerabilitate majoră” în situația unor presupuse operațiuni militare ample.

Proiectul modifică legea sănătății și a fost lansat în dezbatere publică. Printre obiectivele sale se numără protecția medicală a soldaților, triajul și evacuarea rapidă a unor eventuali răniți și recuperarea lor.

Ordonanța include referiri la posibile îmbolnăviri în masă, inclusiv în situații provocate de agenți chimici, biologici și nucleari – fie ca rezultat al unui accident, fie pentru că ei au fost utilizați ca arme.

Condamnare

Fotbalistul brazilian Dani Alves, fost jucător al echipei FC Barcelona, a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu executare: a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a unei tinere, la sfârşitul anului 2022.

Parchetul spaniol ceruse o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Alves va face recurs. El se află în arest preventiv încă din ianuarie anul trecut, când a fost acuzat că a violat o femeie de 23 de ani într-un club. Inițial, a spus că nu ar fi întâlnit-o vreodată, dar și-a schimbat depozițiile în mai multe rânduri, după ce acuzarea a prezentat mai multe dovezi în instanță.

În vîrstă de 40 de ani, Dani Alves se afla sub contract în momentul arestării cu o echipă din Mexic, care l-a concediat imediat.

De-a lungul carierei, el a câștigat zeci de titluri cu echipele Barcelona, Juventus sau PSG și a jucat în naționala Braziliei de 126 de ori, inclusiv la trei Cupe Mondiale.

E joi, 22 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 Procesul „2 Mai”: rudele victimelor cer strămutarea

04:17 G4Media: România l-ar fi propus oficial pe Klaus Iohannis la conducerea NATO

05:41 Ordonanță de urgență pentru medicina de război

06:28 Încă un protest al angajaților din sănătate

07:07 La doi ani de la invadarea Ucrainei, încordare în Transnistria

08:36 Biden despre Putin: „Un pui de cățea nebun”

09:46 Fotbalistul Dani Alves, condamnat pentru viol

10:45 Un copil a murit după un antrenament de fotbal

11:28 PSD ar putea susține un independent la Primăria Capitalei

12:11 Deputații nu mai au voie pe TikTok de pe rețeaua Camerei

Cele mai recente