După mai bine de zece zile în care au evitat subiectul investigației „Cartelul din Carpați”, despre averea primarului liberal Vlad Oprea, liderii PNL spun acum că nu mai au de ce să comenteze informațiile prezentate de Recorder.

Motivul invocat: scandalul nu i-ar fi afectat în sondaje.

Într-un dialog cu jurnaliștii Recorder, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan se declară fericit că, potrivit unor cercetări pe care le-ar fi făcut partidul, liberalii n-au pierdut capital electoral.

Cât despre informațiile apărute în investigația „Cartelul din Carpați”, prim-vicepreședintele PNL a păstrat linia de până acum a partidului: a spus că nu e în măsură să verifice legalitatea faptelor lui Vlad Oprea.

Scandalul provocat de ancheta Recorder nu pare un accident de parcurs în istoria recentă a PNL: o analiză a site-ului G4Media arată cum partidul cu platformă anticorupție de odinioară a devenit formațiunea marilor candidați cu probleme penale. PNL-iștii au strâns dosare de corupție cu prejudicii de zeci de milioane de euro.

Nu trimitem soldați

Din Parcul Național Piatra Craiului, unde-a nimerit la mijlocul săptămânii de lucru, Klaus Iohannis se arată preocupat de probleme care nu există: „România nu va trimite soldați în Ucraina”, a declarat președintele, deși nimeni nu formulase vreo astfel de propunere.

El a profitat însă de ocazie ca să insiste că negocierile pentru viitorul post de secretar general NATO ar fi „în toi”. Klaus Iohannis e susținut de doar două state, amândouă foarte prietenoase cu Moscova – Slovacia și Ungaria.

Cât despre posibilitatea ca România să trimită Ucrainei un sistem de apărare antirachetă de tip Patriot, rămâne cum am stabilit: Consiliul Suprem de Apărare va analiza ideea (nu se știe când), iar Klaus Iohannis continuă să vrea ceva în schimb (nu se știe ce).

Întrebat însă dacă e posibil ca războiul din Ucraina să escaladeze, Klaus Iohannis a răspuns că România e o țară sigură și că cetățenii nu trebuie să se teamă. Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad, afirmase anterior că armata ia în calcul și scenariul răspândirii conflictelor, „inclusiv de natură militară”.

Recunoaștere europeană

Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat în mod coordonat că vor recunoaște statul palestinian marțea viitoare, pe 28 mai. Cele trei state europene afirmă că aceasta ar fi singura cale credibilă către pace în Orientul Mijlociu, inclusiv pentru Israel.

Alte țări europene ar putea lua decizii asemănătoare.

După cum era de așteptat, palestinienii au salutat anunțul. Israelul, însă, și-a rechemat ambasadorii de la Olso și din Dublin. „Istoria își va aminti că Spania, Norvegia și Irlanda au decis să acorde o medalie de aur ucigașilor și violatorilor Hamas”, a declarat ministrul de externe, Israel Katz.

Cert e că gestul statelor europene sporește izolarea diplomatică a Israelului, în condițiile în care operațiunile sale din Gaza de după atacul din 7 octombrie au dus la moartea a peste 30.000 de persoane.

Intervenția din Gaza urmărește să distrugă organizația Hamas, aflată din 2007 la putere în regiune.

Alegeri 2024: Primăria Craiovei și CJ Dolj

La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria Craiovei și pentru Consiliul Județean Dolj.

E miercuri, 22 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:51 Cum a „închis” PNL scandalul din Sinaia

03:58 PNL și problemele penale

04:54 Nou protest al funcționarilor din Guvern

06:18 Noi acuzații la adresa lui Răzvan Băltărețu

07:04 România nu va trimite soldați în Ucraina

09:10 Trei țări europene recunosc statul palestinian

10:53 10.000 de copii fugiți de-acasă

11:39 Iași: contract cu cântec la salubrizare

12:12 Studio de jocuri Amazon în București

13:03 Cursa pentru Primăria Craiovei și pentru CJ Dolj

Cele mai recente