Numai în ultimul an, o instanță din România a stabilit – în cazul Mario Iorgulescu – că autorul unui accident în care cineva a fost ucis pe loc nu poate fi condamnat pentru omor sau că  (după cum a dedus Parchetul Mangalia în cazul Vlad Pascu) și cele două victime ale unui șofer care se urcase drogat la volan ar fi avut partea lor de vină.

Însă despre justiție am vorbit deja prea mult, iar ea funcționează: așa ne-a asigurat Marcel Ciolacu, în calitate de candidat la Președinție, într-o emisiune de la RockFM.

Ministra liberală a justiției, Alina Gorghiu, criticase anterior faptul că în programul prezidențial al candidatului PSD nu există nicio referire la statul de drept.

Documentul a fost lansat oficial în weekend și include mai multe promisiuni fără legătură directă cu funcția de șef al statului, precum cele legate de pensii, salarii și autostrăzi.

PNL însă, la rândul său, a beneficiat de graba justiției de a închide posibila verificare independentă a tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, bănuită a fi rezultatul unui furt intelectual.

Numit anterior în funcții publice cu ajutorul PNL, judecătorul care a anulat sesizările privind suspiciunile de plagiat s-a pensionat la scurt timp după ce a luat această decizie.

La momentul în care Consiliul Magistraturii i-a acceptat cererea, Marius Iosif urma să încaseze o pensie lunară de aproape 22.000 de lei.

Profesor reținut pentru viol

Poliția capitalei a reținut doi bărbați bănuiți că au violat și au corupt sexual o minoră.

Surse judiciare afirmă că unul dintre ei ar fi profesor de engleză la Palatul Național al Copiilor. Prima agresiune s-ar fi produs anul trecut, când fata avea 14 ani, chiar în interiorul instituției.

Potrivit Poliției, mama fetei a aflat despre cele întâmplate, dar nu a depus un denunț. 

Al doilea bărbat, în vârstă de 36 de ani, i-ar fi propus fetei în mod repetat să se întâlnească la o adresă din sectorul 2 al Bucureștiului.

Poliția a percheziționat astăzi casele celor doi.

Sexism instituționalizat

Departe de a fi cazuri izolate, atacurile la adresa femeilor din politică lasă o apăsată impresie de sexism instituționalizat.

O analiză a jurnalistei Recorder Diana Meseșan arată cum femeile sunt umilite sistematic de adversari politici, oameni de afaceri și autointitulați ziariști.

Referirile la viol, infidelitate și prostituție sunt foarte frecvente, iar autorii actelor de hărțuire nici măcar nu ajung să fie trași la răspundere: cele mai multe procese durează ani de-a rândul, iar în cele din urmă dosarele sunt clasate.

Drept urmare, cei care comit astfel de gesturi capătă și mai mult curaj.  

Dintre multele exemple disponibile, Flavia Boghiu a fost ținta unui alt atac ignorat de procurori: un consilier local PNL a distribuit pe Facebook o fotografie modificată astfel încât ea să apară cu un ochi vânăt.

Comentariul: „O prinde bine rozul peste tot”.

Parchetul a calificat această intervenție publică drept un pamflet.

În ordonanța de clasare se spune că fotografia modificată și comentariul aferent nu pot fi considerate un îndemn la comiterea de infracțiuni.

Austria: Nehammer rămâne la putere

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a primit un nou mandat de a forma Guvernul de la Viena: toate partidele parlamentare au refuzat să se alieze cu extrema dreaptă, clasată pe prima poziție la alegerile de luna trecută.

Conservatorii cancelarului ar urma să guverneze împreună cu social-democrații, însă președintele Alexander Van der Bellen crede că ar fi nevoie și de un al treilea partener – cele două partide dispun de o majoritate la limită, de un singur mandat.

Printre aliații potențiali se numără liberalii sau ecologiștii: aceștia din urmă l-au susținut pe cancelarul Nehammer pe parcursul precedentului mandat.

Partidul Libertății, fondat în anii ’50 de către un grup de foști naziști, a câștigat alegerile cu o platformă antiimigraționistă.

Austria s-a opus în mod repetat aderării depline a României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

E marți, 22 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:56 Premierul a rezolvat-o cu justiția

03:31 Nicușor Dan câștigă procesul cu ANI

05:19 Profesor reținut pentru viol

05:59 Sexism instituționalizat în politică

07:44 FRF fără Nordis

08:36 Moldova: suspans la prezidențiale

11:22 Austria: extrema dreaptă, blocată

12:21 Belșug transpartinic

13:03 Șefă nouă la o instituție cheie

13:48 Moartea lui Liam Payne: detalii din anchetă

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.