Plecat în Bruxelles ca să ceară capul comisarului european pentru agricultură, ministrul Florin Barbu a fost repede oprit de premier.

Tot mai mulți fermieri de pe continent contestă însă în continuare Pactul Verde European.

Din Olanda pînă în România, trecând prin Franța, Germania și Polonia, ei reclamă din ce în ce mai vehement politicile ecologice comune, dar și majorarea accizelor pe motorină și concurența din partea importurilor ucrainene.

Potrivit președintelui Iohannis, peste 33.000.000 de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul României, ceea ce reprezintă peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarității ale Uniunii Europene.

Plagiatele și răspunderea

Profesorii universitari care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili, se arată într-un nou regulament pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Oficial, conducătorul de doctorat trebuie „să depună toate diligențele” pentru a verifica dacă tezele sunt creații originale.

Site-ul edupedu.ro scrie că schimbarea a apărut în regulament deși Ministerul era obligat să publice documentele care o fundamentează.

Anul trecut, Adrian Ivan a pierdut dreptul de a coordona lucrări de doctorat timp de doi ani – el s-a ocupat de teza fostului ministru al internelor Lucian Bode. Rector al Academiei SRI, Adrian Ivan e la rândul său acuzat de autoplagiat.  

Slovacia: un inculpat, posibil șef al spionilor

Deputatul slovac Tibor Gašpar, fost șef al Poliției Naționale, a fost propus de premierul Robert Fico în conducerea celui mai important serviciu de informații din țară.

Poziția de șef al Agenției Integrate de Informații Interne și Externe a una dintre cele mai influente din Slovacia.

Tibor Gašpar a fost nevoit să demisioneze din fruntea Poliției după asasinarea, în 2018, a jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Subordonații l-au acuzat ulterior de o serie de infracțiuni, iar el este acum inculpat în mai multe dosare.

Președinta Slovaciei l-a demis anul trecut pe șeful serviciului secret integrat tocmai pentru că fusese acuzat într-un dosar penal.

E marți, 23 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Pactul Verde European: Ce-i așteaptă pe fermierii români?

03:02 Câte grâne ucrainene au trecut prin România?

03:56 Turneele președintelui: gafă la Cotroceni

05:37 Cât de sărac e „țăranul sărac” al lui Marcel Ciolacu

06:38 Doza de urgență de antibiotice: Ministerul Sănătății revine

07:51 Atac rusesc violent asupra Ucrainei

08:50 Slovacia: un inculpat, propus la șefia serviciilor secrete

09:55 Plagiatul universitar: coordonatorii doctoratelor scapă de răspundere

10:46 Se redeschide combinatul Azomureș

11:29 Controversă suprarealistă (cu Adrian Năstase) la MNAR

Cele mai recente