Firma unui fost șef al spitalului SRI intermediază plățile marilor companii farmaceutice către o asociație condusă de ministrul Alexandru Rafila: președinte al Societății Române de Microbiologie, acesta spunea de curând că sponsorizările dezvăluite de site-ul HotNews nu ar exista.

Publicația online a descoperit însă că plățile se fac prin intermediul unei firme – Ella Congress&Events -, în baza unor contracte de prestări servicii.

Astfel e ocolită legea care spune că sumele oferite drept sponsorizări trebuie să apară în baza de date a Agenției Medicamentului. Aflată în subordinea directă a ministrului sănătății, aceasta aprobă vânzarea în România a medicamentelor și a dispozitivelor medicale și stabilește care dintre produse sunt compensate.

Companii precum AstraZeneca și Sanofi au sponsorizat cu sute de mii de euro mai multe reuniuni ale Societății de Microbiologie.

Adriana Pistol, secretar de stat în ministerul sănătății, conduce Societatea Română de Epidemiologie. Și aceasta a beneficiat de sponsorizări de la companiile farmaceutice.

Judecătoare nesuspendată

Consiliul Magistraturii a respins ca nefondată cererea de suspendare a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia.

Ea gestionează unul dintre cele mai sensibile dosare ale momentului: cel al uciderii a doi tineri la 2 Mai de către Vlad Pascu. Șoferul bucureștean se urcase drogat la volan.

Cererea de suspendare a judecătoarei a fost depusă de Inspecția Judiciară – între altele, Ioana Ancuța Popoviciu a întrebat la primul termen dacă una dintre victime se afla în sală.

Consiliul Magistraturii spune, într-un comunicat, că suspendarea se poate dicta în doar două situații: dacă menținerea în funcție ar afecta procedurile disciplinare la adresa judecătoarei Popoviciu sau dacă procedura în sine ar aduce atingere gravă prestigiului justiției.

CSM adaugă că decizia pe care a luat-o astăzi nu oprește demersurile Inspecției Judiciare, dar observă că aceasta din urmă nu a început verificările în acest caz, deși a fost sesizată încă din februarie.

Ucraina: ajutorul american, pe drum

Statele Unite vor relua livrările de armament și muniție către Ucraina chiar din această săptămână.

Președintele Biden a făcut anunțul la scurt timp după ce Senatul a aprobat pachetul suplimentar de ajutor de peste 60.000.000.000 de dolari. A fost rezultatul unor luni întregi de negocieri încordate în Congres.

Pachetul a trecut de Camera Reprezentanților – dominată de republicani – doar cu votul unanim al democraților.

Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senat, a spus că ajutorul american include sisteme de apărare antiaeriană: armata rusă a reluat bombardamentele intense asupra mai multor localități din estul și din sudul Ucrainei.

Politicianul american a adăugat că i-a trimis și un mesaj președintelui Zelenski: „OK, am reuşit. Acum fă bine şi câştigă lupta”.

Deși este extrem de consistentă, finanțarea americană ajută mai degrabă la menținerea liniei actuale a frontului.

Portret de candidat

La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu reface traseul lui Dan Barna.

E miercuri, 24 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Big Pharma și Alexandru Rafila: noi indicii

02:31 Oferta PSD pentru Piedone

04:42 Prahova: candidat „din respect”, cercetat penal

05:27 Dosarul „2 Mai”: judecătoarea nu e suspendată

06:44 Ucraina: ajutorul american, pe drum

08:09 Cum se extinde Temu în România

09:12 SRI combate deepfake-urile

10:03 Praf saharian peste Europa

11:24 Portret de candidat: Dan Barna

Cele mai recente