Într-o țară cu aproape 50.000 de cazuri de violență domestică doar anul acesta, arhiepiscopul Teodosie al Constanței a sfătuit o femeie abuzată psihologic de soț să „își ducă crucea”.

Prelatul ortodox – deloc străin de controverse – a stârnit noi polemici în urma unor declarații făcute la Radio Dobrogea, postul Arhiepiscopiei.

El ia săptămânal parte la o emisiune în care le răspunde ascultătorilor. O femeie care s-a plâns că e abuzată de soț a fost îndrumată „să nu rupă căsătoria” și „să se roage”.

Într-o postare pe Facebook, ministra justiției, Alina Gorghiu, a calificat spusele arhiepiscopului Teodosie drept un „derapaj inacceptabil”. În opinia sa, „este rușinos că o persoană publică face astfel de afirmații.

Există riscul ca acest tip de atitudine să normalizeze abuzul, spune la Știrile Zilei și pishoterapeuta Silvia Ciubotaru.

Anchete

Poliția din Botoșani și Inspecția Muncii au deschis primele anchete de după accidentul din weekend de la o fabrică de lactate din Ibănești.

Patru oameni au murit când au căzut într-un bazin de decantare. Printre victime se numără directorul societăţii, Radu Tudose. Bazinul conţinea acid sulfuric şi amoniac.

Potrivit Inspectoratului botoșănean pentru Situații de Urgență, muncitorii au căzut când au ridicat capacul lui, din cauza vaporilor toxici.

Ancheta Inspecției Muncii vizează nerespectarea măsurilor de siguranță.

Potrivit Monitorului de Botoșani, accidentul de duminică este cel mai grav de acest fel din istoria recentă a județului.

La începutul acestei luni, o foarte puternică explozie la magazinul Dedeman din Botoșani a dus la rănirea a 15 oameni.

Absenții de la examen

Aproape 16.000 de elevi înscriși în clasa a opta fie nu au terminat-o, fie nu au fost înscriși la Evaluarea Națională.

E cel mai ridicat număr din ultimii cinci ani, în ciuda măsurilor cerute de Ministerul Educației din partea școlilor.

Examenul începe mâine, cu proba la limba română. Site-ul EduPedu scrie că numărul școlarilor rămași pe-afară este echivalentul a peste 600 de clase: aproape o zecime, adică, din totalul elevilor de-a opta.

Din 2019 încoace, înscrierea elevilor la Evaluarea Națională se face automat, de către secretariatele școlilor.

E luni, 24 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Cum combate Arhiepiscopul Teodosie abuzul domestic

03:25 Botoșani: accident de muncă investigat

04:13 Alegeri interne la USR

05:27 Operațiune anti-tero în republica rusă Daghestan

06:36 Canicula face victime în Grecia

07:37 ANAF: mii de sesizări penale pentru evaziune

08:18 Absenții de la Evaluarea Națională

08:57 Euro 2024: calcule pentru România-Slovacia

Cele mai recente