Parchetul General a luat primele măsuri în dosarul asasinării, cu peste trei ani în urmă, a omului de afaceri arădean Ioan Crișan: ridicată ieri de Poliție, fiica lui, Laura, a fost reținută împreună cu doi presupuși complici.

Suspiciunile: omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materialelor explozive.

Surse judiciare citate de agenția de știri Agerpres afirmă că Laura Crișan ar fi plănuit uciderea tatălui său după ce ar fi aflat că acesta urma să o dezmoştenească.

Ioan Crișan a murit pe 29 mai 2021, când mașina i-a explodat în parcarea unui supermarket din Arad. Procurorii spun că s-ar fi acționat printr-un dispozitiv de declanșare la distanță.

Un frizer din Arad ar fi asamblat bomba, iar alți doi bărbați sunt bănuiți că au montat-o în mașină. Potrivit Parchetului General, cei implicați au acționat „cu premeditare şi din interes material”.

De la uciderea lui Ioan Crișan au trecut aproape trei ani și jumătate, perioadă în care detaliile publice despre anchetă au fost foarte puține.

Abia la un an de la asasinat, Parchetul General anunțase că audiase câteva sute de persoane și că a făcut mai multe percheziții domiciliare și informatice. Cu toate acestea, la acea dată – în mai 2022 – procurorii nu aveau nici un suspect.

Licitație guvernamentală cu cântec

O licitație de 135.000.000 de lei din fonduri PNRR a fost suspendată. Banii ar fi trebuit să finanțeze lucrările de renovare a clădirii Guvernului, Palatul Victoria din București.

Potrivit site-ului G4Media, licitația organizată de Secretariatul General al Guvernului ar fi putut ajunge „cu dedicație” la o asociere de firme – o cerință din caietul de sarcini poate fi respectată de o singură companie.

Arhitectures Project Development e deținută de omul de afaceri Andrei Emil Boicea.

Până la sfîrșitul anului trecut, el a lucrat la Inspectoratul în Construcții al sectorului 4 din București. Ultima sa declarație de avere menționa că soția sa era angajată la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Andrei Boicea spune însă nu face parte din nicio asociere care ar vrea să depună o ofertă.

Cu doar șase zile înaintea termenului-limită, procedura a fost suspendată.

Secretariatul General al Guvernului spune că a procedat astfel pentru că a primit mai bine de 60 de solicitări de clarificare.

Moldova: noi date despre voturile cumpărate

Peste 39.000.000 de dolari au intrat în conturile a circa 138.000 de cetățeni ai Moldovei, prin intermediul unei bănci ruseşti interzise.

Banii au fost destinaţi coruperii alegătorilor la alegerile de duminică și la referendumul pe tema înscrierii în Constituție a obiectivului de a adera la Uniunea Europeană.

Șeful Poliției din țara vecină, Viorel Cernăuţeanu, a făcut publice noi detalii din schema folosită de oligarhul prorus Ilan Şor.

Sistemul bancar din Federaţia Rusă este sub interdicţie naţională în Republica Moldova. Cu toate acestea, utilizatorii erau instruiţi pe Telegram cum să-şi descarce aplicaţia băncii ca să beneficieze de transferuri.

Operațiunea ar fi pornit încă din primăvară.

Președinta Maia Sandu a recunoscut săptămâna aceasta că Poliția și procurorii nu au reușit să combată eficient încercările de influențare a votului.

Moldova se confruntă însă și cu un cost al vieții în continuă creștere, pe fundalul războiului din Ucraina vecină.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a obținut puțin peste 42% din voturi, iar candidatul socialist Alexandr Stoianoglo – aproape 26.

Referendumul de modificare a Constituției a trecut la limită, în ciuda sondajelor care indicau o victorie confortabilă a taberei pro-europene.

E joi, 24 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:53 Fiica lui Ioan Crișan, reținută

02:25 Cazul Crișan: de ce s-a prelungit ancheta?

06:01 Turul al doilea, decis dinainte?

08:56 Circuitul sponsorizărilor în sănătate

10:10 Licitație guvernamentală cu cântec

11:14 Moldova: noi date despre voturile cumpărate

13:02 Încă o alertă aeriană în Dobrogea

13:38 Mită la spital: 150.000 de euro

14:19 „Te iubesc!” (doar trei minute)

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.