Cu doar câteva zile în urmă, Marcel Ciolacu ne asigura că justiția funcționează și că trebuie lăsată în pace.

Astăzi am avut parte de un grăitor exemplu legat de felul în care funcționează justiția: Curtea de Apel din Iași a stabilit că rechizitoriul DNA în cazul mitei de peste 1.000.000 de lei pe care-ar fi luat-o Dumitru Buzatu a fost întocmit nelegal. Procurorii DNA au cinci zile la dispoziție ca să-l refacă.

Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, este acum în libertate, sub control judiciar.

Curtea de Apel Iași a mai hotărât să elimine toate înregistrările făcute în cursul anchetei de către omul de afaceri Emil Savin și de un angajat al acestuia, precum și declarația unei martore.

În primă instanță, Tribunalul Vaslui renunțase la doar câteva dintre înregistrări.

Dosarul DNA depinde acum, în mare măsură, de flagrant-delictul de anul trecut. Au fost menținute și unele declarații ale martorilor, majoritatea angajați al Consiliului Județean Vaslui, care îi sunt favorabile lui Buzatu. Pe 15 noiembrie ar urma să se stabilească dacă dosarul se întoarce sau nu la DNA.

Dumitru Buzatu a fost surprins acum un an având o geantă cu peste un milion de lei în portbagaj. Întrebat ce reprezentau banii, el a răspuns „Economiile mele”. Ulterior, avea să spună că ar fi primit un împrumut de la Emil Savin.

Omul de afaceri reclamase la DNA că, de mai bine de doi ani, Consiliul Județean Vaslui îi bloca plățile pentru lucrările la un drum.

Rusia vrea să aresteze un ziarist român

„Voi ați votat pentru Putin? Atunci primiți ce v-a dat – nu noi am venit cu arme la voi”: iată un fragment de conversație dintre un soldat ucrainean implicat în contraofensiva din regiunea rusă Kursk și mai multe femei în vârstă.

Realizat de jurnalistul român Mircea Barbu pentru HotNews, un reportaj din cursul operațiunii i-a atras acestuia un mandat de arestare. Documentul a fost emis de o instanță din Rusia la cererea FSB, serviciul secret care moștenește KGB-ul și care a fost în trecut condus de Vladimir Putin însuși.

Mircea Barbu e acuzat că a relatat din Kursk fără să fi avut permisiunea să treacă frontiera în Federația Rusă.

El spune la Știrile Zilei că decizia la adresa lui îl ia prin surprindere, dar că, evident, îl îngrijorează.

Mircea Barbu salută, de asemenea, declarațiile de solidarizare pe care le-au făcut nu mai puțin de trei candidați la Președinție, însă le cere acestora să își demonstreze susținerea față de presa independentă și în situațiile de zi cu zi, nu numai în circumstanțe excepționale.

Frații Menendez, eliberați condiționat?

Încă o răsturnare de situație în Statele Unite, în procesul a doi frați care și-au ucis părinții acum mai bine de trei decenii: Erik și Lyle Menendez ar putea să fie eliberați condiționat.

Procurorul districtual din Los Angeles e de părere că mai multe noi dovezi trebuie luate în considerare în cazul lor și că sentința ar putea să fie revizuită.

Eliberarea condiționată presupune aprobarea unui judecător și, mai apoi, a unei comisii de specialitate.

Frații Menendez sunt, mai recent, personajele unui foarte popular serial Netflix. Ei și-au ucis părinții cu 13 focuri de armă în 1989, în locuința lor din Beverly Hills.

Erik și Lyle au acum 53 și 56 de ani și execută pedepse cu închisoarea pe viață, fără posibilitatea eliberării. Pe parcursul procesului din anii ’90, acuzarea i-a calificat drept doi tineri de bani gata al căror scop era să intre în posesia averii familiei.

Apărarea insistă că ei, de fapt, ar fi recurs la un gest atât de violent după ani la rând de abuzuri fizice, emționale și sexuale.

Printre noile dovezi aduse în discuție se numără o scrisoare din partea unui fost membru al trupei pop portoricane Menudo: acesta spune că, pe când era adolescent, tatăl fraților Menendez l-a drogat și l-a violat în cursul unei vizite în locuința familiei.

Jose Menendez era pe atunci unul dintre directorii casei de discuri RCA.

E vineri, 25 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Dosarul Buzatu: DNA, în corzi

02:58 Mandat de arestare pe numele unui ziarist român

07:33 Ziua Armatei și amenințarea dronelor

08:42 „Schema Șor”: un bărbat reținut în Moldova

10:16 Frații Menendez ar putea fi eliberați condiționat

11:50 Fost director de la Rapid, bănuit de corupție

11:35 Manifestație publică pentru parteneriatul civil

13:37 Bulgaria: încă o rundă de alegeri

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.