Corneliu Onilă, fostul episcop al Huşilor, a fost condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală.

O pedeapsă aproape dublă – de 15 ani – a primit călugărul Sebastian Jitaru. Amândoi sunt acuzați că au abuzat de elevi ai Seminarului Teologic din Huși.

E primul fost episcop ortodox condamnat pentru astfel de fapte, iar sentința vine la peste 17 ani de la data primelor abuzuri.

Cazul a fost dezvăluit în 2019 de jurnaliștii de la site-ul Să fie lumină.

Corneliu Onilă s-a plâns la DNA că era șantajat de trei clerici cu înregistrări video compromițătoare: într-o primă fază, ancheta procurorilor a ignorat conținutul acestora.

Episcopia Hușilor a emis un comunicat în care afirmă că regretă „sminteala” creată de acest caz și comportamentul nedemn al celor doi față de niște persoane nevinovate.

Episcopia adaugă că nu a mai avut legături canonice cu cei doi din 2017 încoace – eventuale măsuri se vor lua după ce se pronunță sentința definitivă.

Corneliu Onilă s-a declarat nevinovat în repetate rânduri și a spus că imaginile incriminatoare ar fi fost falsificate. I-a și dat în judecată pe jurnaliști și a cerut daune de un sfert de milion de euro. Instanța i-a respins definitiv această cerere.

Argeș: încă un caz de sclavie

Procurorii DIICOT l-au reținut pe proprietarul unei ferme din Argeş unde şapte persoane – inclusiv un copil – au fost obligate să muncească.

Victimelor le-au fost luate actele de identitate. Nu erau plătite şi locuiau în condiții mizere. Proveneau din rândul persoanelor fără adăpost care frecventează zona Gării de Nord din Bucureşti.

Bărbatul reținut e acuzat de trafic de persoane.

Cu opt ani în urmă, tot în Argeș, în Berevoiești, zeci de membri ai unor grupări interlope au fost arestați.

Timp de 12 ani, ei abuzaseră de oameni săraci, de copii sau de persoane cu dizabilități. 40 de persoane erau bătute cu biciul, înfometate și legate cu lanțuri.

SUA: panică printre democrați

A început greu, s-a poticnit adesea și a arătat, până la urmă, a ceea ce este: un om de 81 de ani.

Prima dezbatere televizată dintre Joe Biden și Donald Trump, în perspectiva alegerilor din noiembrie, a stârnit panică printre unii politicieni democrați și printre comentatori ai vieții politice din Statele Unite.

În loc ca temerile legate de vârsta președintelui să se risipească, ele au devenit tema centrală. Drept urmare, aproape imediat s-au făcut auzite îndemnuri la schimbarea candidatului democrat, în ciuda faptului că Biden a câștigat detașat alegerile interne.

Pe parcurs, prestația președintelui în exercițiu s-a mai îmbunătățit. A menționat recenta condamnare penală, la New York, a oponentului său și încercările lui de a întoarce rezultaul alegerilor din 2020.

„Ești la fel de moral ca o pisică vagaboandă”, i-a spus el lui Trump după ce l-a acuzat că a făcut sex cu o actriță porno, Stormy Daniels, pe când soția lui era însărcinată.

După ce a respins acuzația de adulter, Trump a afirmat (din nou) că procesele la adresa lui ar fi pornit la comandă politică și a evitat să spună clar că va recunoaște rezultatul alegerilor, în cazul în care le-ar pierde.

A atacat, de asemenea, politica externă și politicile economice ale administrației Biden.

Potrivit BBC, oficiali de la Casa Albă ar urma să se întâlnească în curând ca să analizeze opțiunile lui Joe Biden. Ulterior, însă, Președinția a anunțat că el va lua parte la următoarea dezbatere, pe 10 septembrie.

E vineri, 28 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:51 Premieră: un fost episcop, condamnat pentru viol

05:03 Argeș: încă un caz de sclavie modernă

05:47 Familiile-curcubeu din România și Moldova

09:23 Prezidențialele și încordarea din coaliție

11:42 Dezbaterea Biden-Trump: panică printre democrați

14:15 Ferme ale familiei Stănescu, percheziționate

15:00 Extremiștii germani o resping pe Șoșoacă

15:40 Student arestat: i-a dat foc profesorului

Cele mai recente