Plafonarea a fost referenul zilei la Guvern: în așteptarea unui foarte încărcat an electoral, prețurile mai multor bunuri și servicii rămân – teoretic – sub controlul autorităților.

Marcel Ciolacu a trâmbițat azi prelungirea cu trei luni a plafonării costurilor RCA.

A salutat, de asemenea, menținerea adaosului controlat la alimente (până la finalul anului), prețurile controlate la energie (până în martie 2025) și plafonarea dobânzilor la anumite credite.

Nu mai departe de ieri, patronii din industria transporturilor auto se plângeau că „așa-zisa plafonare a costurilor RCA” nu a oprit companiile de asigurări să majoreze tarifele polițelor cu zeci de procente.

Potrivit transportatorilor, „firmele de asigurări vor avea ocazia să dubleze prețurile la finalul perioadei de plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost majorări”.

În Ungaria, alimentele de bază pentru care s-au plafonat prețurile au dispărut de pe rafturi, iar vânzarea combustibililor a fost raționalizată: cantitatea disponibilă nu a mai acoperit cererea.

Funcționarul-candidat

La nici 24 de ore după ce a creat o adevărată isterie publică pe tema siguranței alimentare, Horia Constantinescu anunță că pleacă de la conducerea Protecției Consumatorului.

Nu pentru că ar avea vreo remușcare, ci din cauză că va candida din partea PSD la Primăria Constanței. Anunțată de dimineață, demisia se va produce, de fapt, mai târziu: Horia Constantinescu ar mai avea câteva „proiecte importante” la ANPC.

Mandatul său a fost marcat însă de numeroase controverse, pe care candidatul susținut de PSD nu le menționează niciunde.

Cea mai recentă a intervenit chiar în ziua nominalizării: Horia Constantinescu afirmase public că magazinele și supermarketurile ar vinde pui îngălbeniți artificial și infestați cu salmonella.

Dacă, inițial, reclamase un presupus atentat la sănătatea publică, el a fost vehement contrazis de Autoritatea Sanitar-Veterinară și a descoperit ulterior că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice nici pentru păsări, nici pentru om.

ONU critică înfometarea palestinienilor

Înfometarea populației din Gaza ar putea constitui „o crimă de război”: avertismentul la adresa Israeluului a fost formulat de Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Volker Türk a spus, într-un interviu pentru BBC, că Guvernul Netanyahu poartă în mare grad răspunderea pentru situația din regiune.

„Ca să fie foarte clar: când vine vorba de ajutoarele umanitare, Israelul este un ocupant și are obligația să le furnizeze”.

„Dacă ajutoarele nu ajung la destinație în cantitatea și cu viteza de care e nevoie, dar și în mod previzibil, se ridică întrebări foarte grave”, a spus Volker Türk. Întrebat dacă Israelul e cel care poartă vina, el a răspuns că, în mare măsură, așa stau lucrurile.

Guvernul condus de Benjamin Netanyahu a calificat avertismentul ONU drept „o absurditate”.

Potrivit unui recent raport ONU, catastrofa umanitară din Gaza se transformă deja într-o foamete provocată de intervenția umană. Aproape jumătate din populația de peste două milioane de persoane a regiunii se confruntă cu o situaţie alimentară catastrofală.

Blocada instituită de Israel după atacul din 7 octombrie a oprit nenumărate camioane cu ajutoare la granița cu Egiptul.

Mai multe state occidentale au început să parașuteze alimente și apă în Gaza: unii oameni s-au înecat încercând să recupereze pachetele care căzuseră în mare.

E joi, 28 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Febră a plafonărilor de prețuri la Guvern

02:37 Magazinele alimentare rămân deschise în weekend

03:15 Șeful ANPC se apucă oficial de politică

05:22 ONU critică aspru înfometarea palestinienilor

07:30 Un disident rus acuză „tratamente inumane”

08:31 Rusia, brusc preocupată de România

10:03 București: tavanul unui magazin s-a prăbușit parțial

10:32 Șefa spitalelor din capitală, înlocuită

Cele mai recente