Pentru prima dată în istoria României, aproape nouă milioane și jumătate de voturi trebuie să fie reverificate și renumărate: Curtea Constituțională a hotărât că procedura vizează atît voturile nule, cât și pe cele valabil exprimate la primul tur al prezidențialelor, din 24 noiembrie.

Curtea a respins astăzi o cerere de anulare a primului tur, depusă de unul dintre candidații de pe ultimele locuri, Sebastian Popescu.

CCR trebuie totuși să se mai pronunțe asupra unei a doua cereri de anulare, formulată de un alt candidat, Cristian Terheș. De asemenea, instituția e cea care urmează să valideze (sau nu) rezultatele din primul tur.

CCR se va reuni încă o dată mâîine.

În turul al doilea al alegerilor au intrat Călin Georgescu, cu peste 2.100.000 de voturi, și Elena Lasconi, cu peste un 1.700.000. La distanță de mai puțin de trei mii de voturi, premierul în exercițiu, Marcel Ciolacu, a ratat calificarea în finala prezidențială.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spune la Știrile Zilei că renumărarea a aproape nouă milioane și jumătate de voturi nu are cum să se producă într-un timp atât de scurt.

CSAT: atacuri cibernetice pe TikTok

Consiliul Suprem de Apărare afirmă, pe de altă parte, că a constatat azi existența unor atacuri cibernetice „cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”.

CSAT cere instituțiilor cu atribuții în privința securității naționale, dar și procurorilor să facă urgent „demersurile necesare”.

Membrii CSAT au constatat – fără a-l numi – că un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă și a fost tratat preferential de platforma TikTok. Din concluziile Consiliului reiese că aplicația chinezească nu l-a marcat pe respectivul drept candidat politic și că nu l-a sancționat pentru lipsa marcajelor specifice materialelor electorale, atribuite de Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, CSAT afirmă că România a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor state care încearcă să influențeze agenda publică din România.

Confuzie la vârf

La scurt timp după comunicatul CSAT, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezmințit oficial că sistemele sale au fost atacate sau afectate la alegerile prezidențiale.

Au existat doar „atacuri cibernetice” asupra site-ului care a indicat prezența publicului la vot, dar ele au fost respinse, adaugă instituția.

De asemenea, potrivit Serviciului, „datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie.”

Călin Georgescu a transmis în această seară că instituțiile statului neagă rezultatul votului din 24 noiembrie și că provoacă astfel furie.

El a adăugat că „nu putem permite ca poporul să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții”.

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat anterior Parchetul și Poliția în privința finanțării campaniei electorale a lui Călin Georgescu: acesta a raportat cheltuieli zero.

Fiscul, de asemenea, ar urma să verifice din ce surse au fost plătiți influencerii online care, în cunoștință de cauză sau nu, s-au implicat în această campanie.

E joi, 28 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:58 Turul întâi: se renumără voturile

05:39 Primele reacții

07:58 CSAT: „Au existat atacuri cibernetice”

09:37 STS contrazice Consiliul Suprem de Apărare

15:34 Noi verificări asupra turului întâi

Cele mai recente