Toată lumea îl menajează pe Sebastian Burduja: Nicușor Dan și Gabriela Firea au simțit amândoi nevoia să dea asigurări că nu-l vor ataca public pe ministrul energiei, contracandidatul lor în cursa pentru Primăria capitalei.

În condițiile în care Cristian Popescu-Piedone atacă pe toată lumea – dar amenință să mănânce doar din voturile Gabrielei Firea –, primarul în exercițiu a spus astăzi că se va abține de la declarații contondente la adresa lui Sebastian Burduja.

Nicușor Dan a obținut primul său mandat cu sprijinul PNL, la care partidul a renunțat sub conducerea lui Nicolae Ciucă.

Deși în momentul de față îl identifică pe Piedone drept prim adversar, primarul în exercițiu a recunoscut că mizează și pe voturile unor simpatizanți liberali.

Supărarea moldovenilor pe buzoianul Ciolacu

Parcă trimis să mai dreagă busuiocul, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că pe primii kilometri din Autostrada Moldovei se va circula de la vară: sunt doar 14 la număr, deocamdată, dintr-un proiect care ar trebui să aibă, la data finalizării, aproape 440.

Iar întâmplarea face ca loturile despre care vorbea azi ministrul Grindeanu să se oprească tocmai în Buzău.

Care Buzău, după cum s-a grăbit Marcel Ciolacu să lămurească public săptămâna trecută, nu e în Moldova.

Premierul fusese întrebat despre reforma administrativă, iar răspunsul său a fost următorul: „A venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care, totuși, împreună cu domnul Grindeanu și [cu] restul colegilor din Guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”.

Mult n-a trecut până când Marcel Ciolacu să fie silit să explice că mama sa era din Tecuci și că n-a avut de gând să jignească pe nimeni.

Dar o glumă – fie și una chinuită – are toate șansele să devină o gafă atunci când regiunea la care te referi se plânge de decenii că e ignorată la centru și condamnată la subdezvoltare.

Politologul Andrei Țăranu spune, la Știrile Zilei, că gafa premierului e un semn de inabilitate politică, mai ales într-un an electoral foarte încărcat și cu mai puțin de o lună și jumătate înaintea alegerilor locale.

Spania: premierul rămâne în funcție

Premierul socialist al Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat astăzi că nu va demisiona.

El își anulase angajamentele publice săptămâna trecută, pentru a se hotărî dacă avea să continue în funcție sau nu.

Un tribunal din Madrid a lansat o anchetă preliminară asupra afacerilor private ale soției sale. Cercetările au început în urma unei plângeri depuse de o grupare care are legături cu extrema dreaptă.

În centrul lor se află sponsorizări pe care fundația la care lucra soția premierului le-a primit din partea unei companii aviatice: aceasta negocia în același timp cu Guvernul obținerea unor ajutoare publice.

Zeci de alte companii din domeniu au încasat însă bani din același fond, destinat companiilor strategice aflate în dificultate din cauza pandemiei.

Sánchez le-a mulțumit celor care au ieșit în stradă în weekend ca să-i ceară să nu demisioneze. A repetat că soția sa ar fi nevinovată și a acuzat ceea ce numește „mediul politic toxic” din Spania.

Portret de candidat

La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu reface traseul lui Vlad Botoș.

E luni, 29 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:43 Nicușor Dan curtează alegătorii PNL

02:34 Supărarea moldovenilor pe buzoianul Ciolacu

06:11 Premierul Spaniei rămîne în funcție

07:20 Gérard Depardieu, noi acuzații de abuz

08:12 Fugar localizat

08:56 Sondaj: românii și imigranții

09:59 Banii pentru JO: Guvernul cere ajutor Loteriei

10:45 Portret de candidat: Vlad Botoș

Cele mai recente