Ziua și dezvăluirea în dosarul de corupție al generalilor SRI. Ceea ce nu înseamnă însă că lucrurile sunt mai clare.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat pe Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, afirmă că a depus azi la DNA telefoanele cu care i-ar fi înregistrat pe cei doi generali în rezervă. Potrivit denunțului pe care l-a făcut, lui Cătălin Hideg i s-ar fi cerut circa 700.000 de euro pentru intervenții într-un dosar în care era judecat. S-a plâns la DNA abia după ce a primit o condamnare cu executare.

Mita ar fi fost camuflată sub forma unui contract de consultanță juridică, iar cercetați mai sunt în acest dosar avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci, un apropiat al celorlalți suspecți.

Întrebat cine i-a făcut cunoștință cu Florian Coldea, Cătălin Hideg a răspuns că e vorba de „un afacerist chinez”. Numele său ar fi Wang Yan, căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la cererea SRI. Era considerat un „pericol pentru siguranța națională”.

Potrivit HotNews, cetățeanul chinez Wang Yan apare menționat într-un caz de trafic de minore. Fete din familii nevoiașe erau aduse în București, închise în apartamente cu gratii și silite să întrețină relații sexuale cu bărbați influenți.

Printre beneficiarii exploatării fetelor s-ar fi numărat ofițeri români care protejau rețeaua, special concepută ca să facă bani din traficarea oamenilor din China în Uniunea Europeană.

HotNews adaugă că justiția a investigat rețeaua, dar că nici Wang Yan, nici protectorii români indicați de fete în fața procurorilor DIICOT nu au ajuns în instanță.

Capăt de drum?

Klaus Iohannis a ajuns la o înțelegere cu marile puteri din NATO în privința candidaturii la funcția de secretar general: ar urma să renunțe la intenție în zilele care vin, pînă la începutul lui iunie. Așa scrie publicația Politico.

Potrivit acesteia, majoritatea statelor membre ar vrea ca așa-numita competiție să înceteze.

Mâine și poimâine, miniștrii de externe din țările NATO se reunesc la Praga, în pregătirea summitului din iulie de la Washington. Favorit e premierul demisionar al Olandei, Mark Rutte. Pe Klaus Iohannis îl susțin Ungaria și, ceva mai timid, Slovacia. Potrivit Politico, una dintre opțiuni ar fi ca în viitoarea Comisie Europeană președintele să ocupe un post nou-creat, de comisar pentru apărare.

Oficial, Cotroceniul a răspuns că președintele nu e presat să se retragă. SăptămÂna trecută, Klaus Iohannis spunea că negocierile ar fi „în toi”.

Bombe americane

Bombele folosite în atacul israelian care a ucis duminică 45 de palestinieni au fost fabricate în Statele Unite. Așa scriu cotidianul New York Times și televiziunea CNN. Atacul a vizat o tabără pentru refugiați de lângă orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Rămășițele de muniție filmate la locul atacului proveneau de la o bombă proiectată şi fabricată în Statele Unite. Fragmentele sunt, de asemenea, marcate cu un cod unic de identificare atribuit de Guvernul din Washington unui producător aerospaţial cu sediul în Colorado.

Războiul din Gaza a făcut până acum circa 36.000 de victime, în majoritate civili.

Statele Unite au ameninţat că vor opri furnizarea de arme către Israel dacă armata continuă ofensiva din Rafah – decizie care nu s-a concretizat.

Alegeri locale 2024: Primăria și CL Sector 1

La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Local al sectorului 1 din București.

E miercuri, 29 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:52 Dosarul generalilor SRI: noi audieri la DNA

03:03 Șefia NATO: Iohannis ar fi aproape de abandon

04:15 Bombe americane peste Rafah?

05:09 Percheziții la Parlamentul European

05:59 Moartea unei fetițe: suspect reținut

06:47 Campanie cu acuzații de nazism

08:06 Start-up pentru bac

08:47 Suceava: identitatea incertă a unui motan

10:27 Alegeri locale 2024: Primăria și CL din Sectorul 1

Cele mai recente