A fost sau n-a fost Marcel Vela colaborator al Securității ceaușiste?

Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității a stabilit în toamnă că nu, dar a publicat abia în această săptămână documentele în baza cărora a luat decizia. Fostul ministru de interne este în prezent senator PNL și vicepreședinte al camerei superioare a Parlamentului.

Germina Nagâț, membră a Colegiului CNSAS, a făcut opinie separată, iar instituția a publicat și argumentele sale.

Între altele, cercetătorii Consiliului au descoperit o notă informativă din 1987 a lui Marcel Vela despre relațiile cu persoane străine ale unei recepționere de hotel. În cazuri asemănătoare, CNSAS s-a adresat instanței cu propunerea de a constata calitatea de colaborator a altor persoane – și a avut câștig de cauză.

Concluzia la care a ajuns Consiliul în cazul demnitarului PNL poate fi contestată de orice cetățean, spune Germina Nagâț.

Breșă de securitate

Hackerii au spart în weekend o parte din baza de date a site-ului Camerei Deputaților.

Surse parlamentare au declarat cotidianului Libertatea că pe Dark Web ar circula o poză cu cartea de identitate a premierului Ciolacu, fost președinte al instituției.

Dark Web este o parte a Internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese speciale și care nu este indexată de motoarele de căutare.

Secretariatul Camerei spune că nu a primit vreo cerere de răscumpărare a datelor, dar că va face o plîngere la DIICOT. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a început, la rândul său, o serie de verificări.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că hackerii au obținut acces la 250 de GB de date: e vorba de documente personale și de dispozitivele electronice ale Parlamentului.

Șase morți de rujeolă

Șase decese din cauza rujeolei în mai puțin de o lună: două dintre ele, numai în ultima săptămână.

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat peste 4.200 de cazuri de îmbolnăvire în acest an.

Unul dintre pacienții morți în ultima săptămână e un băiețel de numai opt luni din Brașov. Neeligibil la vaccinare, el a fost internat la Spitalul pentru Copii din oraș și a intrat în contact cu o persoană confirmată cu rujeolă. A doua victimă a fost un tânăr de 24 de ani din județul Mureș, cu retard mental sever. Era nevaccinat.

Ministerul Sănătății a declarat epidemia de rujeolă la începutul lunii trecute. Decizia permite schimbarea pe termen scurt a politicii de imunizare: copiii între nouă și unsprezece luni pot primi mai devreme o primă doză de vaccin.

E marți, 30 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 CNSAS explică de ce nu-l consideră pe Marcel Vela colaborator al Securității

04:57 Cheltuielile PNL cu presa de anul trecut: 9 milioane de euro

06:15 Atac asupra sistemului informatic al Camerei Deputaților

07:12 A doua zi de proteste ale fermierilor în Franța

08:06 Posibile concesii pan-europene petru fermieri

08:50 Prelungire cu două luni a plafonării prețurilor la alimentele de bază

09:38 Livrarea noilor trenuri pentru metroul bucureștean mai așteaptă

10:41 Încă șase victime ale rujeolei

Cele mai recente