S-ar prea putea să fie neconstituțională și să le folosească doar partidelor de la putere, dar comasarea alegerilor pare să se apropie: la o zi după ce PSD a stabilit că nu l-ar deranja ca europarlamentarele și localele să aibă loc în aceeași zi – pe 9 iunie -, liberalii au hotărât și ei că ideea merită analizată.

Dacă așa o să se și întâmple, e nevoie ca regulile să fie schimbate din mers, în an electoral. Localele trebuie să aibă loc spre sfârșitul lui septembrie, iar legea de-acum spune că noii demnitari trebuie validați în termen de 20 de zile de la data alegerii.

România ar avea în această situație două rânduri de primari: unii în funcţie, cu mandatul prelungit ilegal, și alții care aşteaptă să preia mandatul după trei luni (tot ilegal). Juriștii PNL cred că soluția ar fi simplă: schimbarea Codului Administrativ.

Surse care au participat la discuțiile din aceste zile spun că mobilizarea primarilor și la europarlamentare ar ajuta partidele de la putere să tempereze ascensiunea AUR și a Dianei Șoșoacă, dar și să reducă din scorul USR-ului. Atât opoziția, cât și societatea civilă contestă intențiile coaliției.

Încă un atac cibernetic

Nici măcar premierul n-a rezistat tentației de a glumi pe seama atacului cibernetic asupra Camerei Deputaților: a anunțat că e silit să-și schimbe buletinul.

Cert e, totuși, că o instituție fundamentală a fost luată la țintă și că datele personale ale mai multor deputați – inclusiv ale lui Marcel Ciolacu – au fost furate. Ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că hackerii au copiat peste 300 de fișiere. Cele mai importante conțin cărțile de identitate ale parlamentarilor. Bogdan Ivan a pus răspunderea pe seama departamentului IT al Camerei, pe motiv că „a refuzat soluțiile propuse de statul român”.

Mai mult, însă, chiar site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică a fost vizat în noaptea de marți spre miercuri de un atac de dip DdOS – acesta presupune generarea unui val de cereri de conexiune la adresa site-ului și urmărește să îi încetinească sau să-i oprească activitatea.

Directoratul a întrerupt accesul la site timp de o jumătate de oră, în această dimineață.

Încordare la Bruxelles

Uniunea Europeană le-a cerut celor 27 de state membre un inventar detaliat al sprijinului lor militar destinat Ucrainei. Kievul duce în prezent lipsă de muniţii în faţa forţelor ruse.

Mâine, liderii reuniți la un Consiliu European extraordinar urmează să propună organizarea unor dezbateri anuale cu privire la un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru țara vecină: e o încercare de a depăși opoziția Ungariei, care a blocat anul trecut adoptarea acestui pachet.

Noua propunere nu dă Budapestei dreptul de veto asupra alocării banilor. Nu e, deci, deloc sigur că Viktor Orbán nu o va bloca și pe aceasta. Fără să intre în amănunte, premierul Poloniei, Donald Tusk, a spus că Uniunea va găsi o soluţie pentru a sprijini Kievul, indiferent de poziţia Budapestei.

Cotidianul britanic Financial Times scria de curând că Bruxelles-ul ar putea să taie toate fondurile europene alocate Ungariei, dacă Viktor Orbán continuă să împiedice alocarea ajutorului pentru Ucraina.

E miercuri, 31 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Comasarea alegerilor, tot mai aproape

03:24 AUR e furibund din cauza planurilor electorale ale puterii

04:12 Liderul USR: Comasarea e o „păcăleală a electoratului”

04:46 Societatea civilă contestă și ea comasarea alegerilor

05:24 Încă un atac cibernetic asupra unei instituții din România

07:01 Tensiune la Consiliul European din cauza ajutorului pentru Ucraina

07:58 Marcel Vela afirmă că nu a trimis note informative Securității

10:43 Doi polițiști din Botoșani au fost bătuți în centrul orașului

11:21 Criză la Spitalul Județean Brașov, din cauza datoriilor

Cele mai recente