Unda de șoc s-a propagat instantaneu: Donald Trump a devenit azi-noapte cel dintâi președinte din istoria Statelor Unite – în exercițiu sau nu – găsit vinovat de un tribunal penal.

Un juriu din New York a fost de acord cu toate capetele de acuzare, 34 la număr, formulate la adresa lui de un procuror din Manhattan.

Toți juraţii l-au găsit responsabil de falsificarea unor documente contabile. Erau menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către o actriţă porno – Stormy Daniels – ca să evite un scandal sexual la sfârşitul campaniei sale din 2016.

Nu plata în sine e ilegală, ci faptul că ea a fost trecută în acte drept „o cheltuială juridică”, ceea ce încalcă legislația electorală din New York. Procuratura din Manhattan a argumentat – și a avut câștig de cauză – că în acest fel s-a comis o altă infracțiune: o conspiraţie cu scopul de a-i menține șansele de a câştiga alegerile.

Recurs

Teoretic, Donald Trump riscă până la patru ani de închisoare. Dar judecătorul poate pronunţa şi o pedeapsă cu suspendare sau chiar muncă în folosul comunităţii. El a anunțat, oricum, că va face recurs.

Sentinţa judecătorului Juan Merchan va fi anunţată pe 11 iulie, cu patru zile înainte ca Partidul Republican să-l nominalizeze pe Donald Trump drept candidat la prezidențiale.

În mod absolut previzibil, el a denunțat imediat după anunț ceea ce a numit „o rușine” și „o decizie aranjată, luată de un judecător părtinitor”. Important: decizia a aparținut de fapt juraților, a fost unanimă, iar echipa sa a luat în mod direct parte la formarea juriului.

Procurorul Alvin Bragg a evitat să dezvăluie strategia echipei sale, însă a insistat asupra faptului că procesul e încă în desfășurare.

„Polițistul lui Șoșoacă” cere ajutor

Inspectoratul General de Poliție îl cercetează pe Valer Kovacs: deja poreclit „Polițistul lui Șoșoacă”, acesta i-a împrumutat senatoarei Diana Șoșoacă, pentru un clip video, motocicleta și casca din dotare.

Valer Kovacs susține că nu ar face politică și le cere celor care îl urmăresc online să trimită e-mailuri de susținere Ministerului de Interne și Guvernului.

Între altele, statutul polițistului interzice explicit, în orice împrejurare, ca angajații instituției să difuzeze materiale cu caracter politic.

Nu pot nici să facă propagandă în favoarea vreunui partid și nici măcar să exprime opinii sau preferințe politice. Nici la locul de muncă, nici în public.

Valer Kovacs a făcut publice pe rețelele sociale nenumărate mesaje precum cele promovate de Diana Şoşoacă sau de alți politicieni.

Legislație anti-drog mai aspră

Traficanții de droguri riscă până la 25 de ani de închisoare dacă stupefiantele pe care le livrează provoacă moartea consumatorului.

Așa prevede o modificare adusă legii menite să combată traficul și consumul de droguri. Documentul a fost promulgat de președintele Iohannis. La fel s-a întâmplat cu legea care completează lista substanțelor considerate psihoactive.

În martie a intrat în vigoare și legea „2 Mai”, potrivit căreia traficanții de droguri de mare risc nu mai pot fi condamnați cu suspendare.

Ea a fost adoptată în urma unui accident provocat vara trecută de un șofer drogat, care a ucis doi tineri: pe Roberta Dragomir și Sebastian Olariu.

Alegeri locale 2024: Primăria și CL din Sectorul 3

La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria și Consiliul Local din Sectorul 3 al Bucureștiului.

E vineri, 31 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Condamnat penal, Donald Trump face recurs

03:47 Trump condamnat: ce urmează?

05:21 Marca „Recorder”, utilizată politic?

08:34 „Polițistul lui Șoșoacă”, verificat

10:00 Premierul, iritat de Mircea Geoană

11:23 Legislația anti-drog, înăsprită

12:02 Trenuri directe București-Giurgiu, din nou

12:40 AI-ul și locurile de muncă

13:43 Alegeri locale 2024: Primăria și CL din Sectorul 3

Cele mai recente