Săptămâna și șocul instituțional: după generalii SRI bănuiți de corupție, un pensionar al Ministerului de Interne e cercetat pentru trafic de persoane.

Mai mult, o rețea condusă de acesta ar fi pus în pericol siguranța națională – a înlesnit, potrivit DIICOT, intrarea în România a unor străini „cu potențial risc terorist”.

Percheziții s-au făcut azi în șase județe și în București în acest dosar: peste o mie de persoane ar fi plătit până la 6.000 de euro ca să obțină ilegal avize de muncă. Unele au plecat din România spre țări europene mai dezvoltate economic.

În rețea ar fi implicați și angajați în activitate ai Ministerului de Interne. Surse judiciare afirmă că ei lucrează la subunități zonale ale Serviciului de Imigrări.

Potrivit acestora, șeful Biroului din Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost ridicat şi dus la audieri. Faptele cercetate s-au comis în ultimii doi ani. Cei mai mulți dintre clienții rețelei proveneau din Pakistan și Bangladesh.

Nicușor Dan: document verificat de CNSAS

Dezvăluire de senzație sau făcătură de campanie? Consiliul De Studiere a Arhivelor Securității anunță că va verifica un document trimis recent mai multor instituții media: atribuit unei surse din cadrul PSD de site-ul HotNews, el ar sugera că Nicușor Dan ar fi dat note la Securitate spre sfârșitul anilor optzeci.

Conducerea CNSAS confirmă că nu instituția a eliberat documentul.

Potrivit G4Media, două persoane menționate în el au cerut acces la propriul dosar.

Primarul capitalei a spus că a plecat din țară de trei ori înainte de 1989, la Balcaniadă și la olimpiadele internaționale de informatică. În relația cu autoritățile de atunci, a adăugat el, a avut doar „acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani”.

CNSAS a certificat în două rânduri – în 2012 și 2017 – că Nicușor Dan nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea.

Cât despre documentul publicat acum, mai mulți cercetători din cadrul Consiliului spun că el este fals.

Prescripție

Elena Udrea a scăpat definitiv de dosarul de corupție „Hidroelectrica”: speța a fost închisă din cauză că faptele s-au prescris, în baza unei decizii din 2022 a Curții Constituționale.

Fosta ministră a dezvoltării era acuzată de procurorii DNA că ar fi primit de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu o geantă cu aproape 4.000.000 milioane de euro, bani cash, și acțiuni în valoare de aproape 1.000.000 la Evenimentul Zilei.

La schimb, ar fi menținut termenii unor contracte dintre Buzăianu și compania de stat.

Elena Udrea se află la închisoare: a fost condamnată definitiv la șase ani în dosarul „Gala Bute”.

Alegeri locale 2024

La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria și Consiliul Local din sectorul 5 al Bucureștiului.

E marți, 4 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:51 Angajați MAI într-o rețea de trafic cu persoane

01:48 Copilul violat la școală: fapta „nu există”

02:29 Bombe cu ceas: hidranți acoperiți în toată țara

04:10 Nicușor Dan: document verificat de CNSAS

08:14 India: încă o victorie a premierului Modi

09:33 Elena Udrea scapă de dosarul „Hidroelectrica”

10:10 Dorian Popa, trimis în judecată

10:43 Twitter, X, XXX

11:32 Alegeri locale 2024: Primăria și CL din sectorul 5

Cele mai recente