Statistica e cu adevărat înfricoșătoare: numărul de cazuri noi de cancer din România a fost anul trecut cu 21% peste cel din 2022.

În baza datelor de la Institutul Național de Sănătate Publică, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer avertizează că peste 500.000 de oameni sunt în prezent în evidențele medicilor. Doctorii și pacienții deopotrivă așteaptă încă să intre în posesia a aproape 40 de tratamente noi, incluse pe lista celor gratuite și compensate.

Potrivit lui Cezar Irimia, președintele Federației, deşi fondurile alocate sănătății au sporit, tratamentele continuă să întârzie, iar decalajul față de Uniunea Europeană în privința celor inovatoare se menține constant la cinci-șase ani. El a reclamat neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului și deficitul de medici de familie.

Dintre statele Uniunii Europene, România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi de col uterin, dar şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

Înțelegere întreruptă

Site-ul digi24.ro a întrerupt contractele de publicitate politică, intermediate de o agenție, în urma unei serii de anchete a cotidianului Libertatea.

Ziaristul Cristian Andrei a dezvăluit că numai anul trecut PNL și PSD au cheltuit peste 1.500.000 de euro pentru articole care nu erau marcate drept publicitate.

Decizia se referă însă doar la conținutul online și doar la perioadele din afara campaniilor electorale din acest an. Or, după cum amintește Cristian Andrei, în 2024 sunt programate nu mai puțin de patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Dani Alves, în boxa acuzaților

Procesul pentru viol al fotbalistului Dani Alves, fosta vedetă a echipelor de fotbal Barcelona și PSG, a început astăzi. Sentința ar fi de așteptat miercuri.

Aflat în arest preventiv de peste un an, brazilianul neagă faptele, care s-ar fi petrecut într-un club de noapte în decembrie 2022. Parchetul cere nouă ani de închisoare și plata a 150.000 de euro către tânără.

Procurorii spun că Alves ar fi avut o „atitudine violentă” față de femeie și că i-a ignorat rugămințile repetate de a se opri. Audierea ei va avea loc cu ușile închise, iar identitatea sa nu va fi dezvăluită. Magistrații vor audia încă aproximativ douăzeci de martori.

Justiția spaniolă a refuzat în repetate rânduri să îl elibereze pe Dani Alves în așteptarea procesului. Magistrații au invocat riscul ridicat ca el să fugă în Brazilia, țară care, în general, nu își extrădează cetățenii.

E luni, 5 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:44 Numărul cazurilor de cancer din 2023, cu 21% mai ridicat

02:50 Angajații din sănătate, 15% în plus la salarii

03:35 Președintele CJ Prahova contestă măsurile luate de DNA în cazul său

04:35 Site-ul digi24.ro a întrerupt contractele cu PNL și PSD

07:42 Ministrul de Externe al SUA, din nou în Orientul Apropiat

08:50 A început procesul pentru viol al fotbalistului Dani Alves

09:50 Simularea Evaluării Naționale: proba de limba română

10:39 Deepfake-urile cu Mugur Isărescu „respectă standardele Facebook”

11:44 Gabriela Firea insistă asupra candidaturii la Primăria Bucureștiului

Cele mai recente