Pe cât de șocantă a fost prima veste – suspendarea Simonei Halep pentru dopaj -, pe atât de îmbucurătoare e decizia luată astăzi în cazul său de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Instanța din Lausanne a redus suspendarea jucătoarei de tenis de la patru ani la nouă luni.

Și, cum Simona nu a mai jucat vreun meci oficial din octombrie 2022, ar putea să revină în circuit oricând se simte în stare.

Simona Halep a anunțat în octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă – Roxadustat – la turneul US Open. Agenția de Integritate a Tenisului a adăugat apoi o a doua acuzație: nereguli în pașaportul biologic.

În toamna anului trecut, un tribunal sportiv din Londra a suspendat-o pentru patru ani. TAS, însă, i-a dat acum dreptate româncei: substanța interzisă i-a ajuns în organism din cauza unui supliment alimentar contaminat.

Tribunalul a mai stabilit că nu există destule dovezi care să susțină ipoteza că neregulile din pașaportul biologic s-ar datora tot dopajului.

„Legea 2 Mai”, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat așa-numita „Lege 2 Mai”: traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai putea să primească pedepse cu suspendare.

Documentul mai spune că tranzacțiile cu substanțe interzise pot duce la sentințe de până la 10 ani de închisoare. Camera e for decizional, așa că legea urmează să fie promulgată. Ea a fost promovată în urma accidentului provocat vara trecută de un șofer drogat din București care avea, la data faptelor, 19 ani.

El s-a urcat la volan și a ucis doi tineri în apropiere de Vama Veche.

Aproape jumătate dintre traficanții de droguri – 47% – au primit în 2022 pedepse cu suspendare.

Inițiatorii proiectului spun că cea mai mică vârstă declarată la care cineva a început să consume stupefiante este de 12 ani. Agenția Antidrog a Uniunii Europene monitorizează mai bine de 900 de noi substanțe psihoactive – realizate în laboratoare clandestine, ele au efecte foarte grave asupra sănătății, iar prețurile lor sunt mai accesibile decât în cazul drogurilor de mare risc.

Încă un vas rusesc de luptă distrus

Spionajul militar ucrainean confirmă că a distrus o navă de patrulare a marinei ruse, în apropierea strâmtorii Kerci.

Vasul Serghei Kotov a suferit mai multe avarii, spune purtătorul de cuvânt al serviciului de informații. Mai mulți dintre membrii echipajului au fost uciși.

Traficul feroviar a fost suspendat pe podul care leagă Crimeea anexată în 2014 de regiunea rusă Krasnodar, peste strâmtoatea Kerci.

În cei peste doi ani de război, forţele Kievului au reuşit să facă să bată în retragere puternica flotă rusă a Mării Negre, cu ajutorul rachetelor şi al dronelor navale.

Potrivit armatei ucrainene, circa o treime dintre navele acestei flote nu ar mai fi active.

E marți, 5 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:41 Verdictul TAS în cazul Simonei Halep: poate reveni pe teren

05:10 Abuzul sexual reclamat la o școală: Ministerul Educației a aflat de el „din presă”

07:50 Deputații au adoptat „Legea 2 Mai”

08:59 Gaza: negocierile pe tema încetării focului s-au blocat

10:13 Încă un vas din flota rusă a Mării Negre a fost distrus

11:11 Cum a interceptat Rusia o discuție dintre patru ofițeri germani?

12:00 RAAPPS a intrat pe profit anul trecut

13:04 Explozia de la SJ Ploiești: pacienta rănită a murit

13:34 Condamnări în dosarul spirtului contrafăcut din pandemie

Cele mai recente