Cum va combate România recent declarata epidemie de rujeolă? Prin campanii de informare în privința utilității vaccinului ROR, cel împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Epidemia a fost declarată aseară, din cauză că numărul cazurilor la nivel național se apropie de 2.000. Cele mai multe sînt în Mureș, Brașov și București.

Rujeola – mai cunoscută drept pojar – e o boală foarte contagioasă, care afectează mai ales copiii. Problema e că, potrivit datelor oficiale, vaccinul ROR este cel cu cea mai ridicată rată de refuz din România.

În mod normal, el se administrează copiilor la un an, iar apoi între vârstele de cinci și șapte ani.

Spitalul Județean Suceava va plăti daune morale de 650 de mii de euro familiilor unor bebeluși morți în instituție. Cauzele deceselor au fost infecțiile nosocomiale.

În 2016, trei nou-născuți au murit în instituție într-un interval de șapte luni. Unul dintre ei a trăit doar 27 de ore. Decizia luată de Judecătoria Suceava nu e definitivă: recurs se poate face în zece zile. Conducerea și angajații spitalului au fost citați la proces doar în calitate de martori. Expertiza medico-legală din acest caz a arătat că în spitalul din Suceava coloana de apă era infestată cu o bacterie cunoscută sub numele de piocianic. 

Libertatea, unul dintre cele mai importante ziare independente din România, rămâne fără o bună parte a echipei de conducere. Patronul, trustul elvețian Ringier, se mai și pregătește să dea afară circa 20% dintre jurnaliști.

Printre primii concediați azi se numără coordonatorul editorial Cătălin Tolontan și unul dintre readctorii-șefi adjuncți, Iulia Roșu. Aceasta l-a întrebat pe directorul Ringier România dacă știe în ce constă munca ei. Răspunsul a fost negativ.

În august, redacțiile Libertății și Gazetei Sporturilor au reclamat presiuni la adresa independenței jurnalistice. Ziariștii spun că li s-a cerut, între altele, să arate articolele în avans departamentului de vânzări și să fondeze o organizație de lobby pentru industria de pariuri.

E miercuri, 6 decembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Epidemia de rujeolă: de ce resping părinții vaccinul ROR?

03:50 Florin Cîțu, sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID

04:47 Vârstnici lipsiți de libertate în București

05:40 Concedieri bruște la cotidianul „Libertatea”

09:25 A doua zi de lupte intense în Gaza

10:38 Daune de sute de mii de euro după moartea în spital a unor bebeluși

11:14 Mita de la Administrația Spitalelor București: începe procesul

11:54 Greva actorilor de la Hollywood s-a încheiat oficial

Cele mai recente