DNA anchetează o licitație de 27.000.000 de euro de la Primăria Sectorului 3 din București.

G4Media a dezvăluit în toamnă că firma câștigătoare e foarte bine conectată politic: are legături cu Sorina Docuz, fosta soție a primarului Robert Negoiță și o apropiată a premierului Ciolacu. Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, a anunțat într-un interviu pentru G4Media că dosarul a fost deschis de curând.

Firma din Buzău care a câștigat licitația investigată acum (și care s-a retras între timp din înțelegere) a avut cifre de afaceri zero vreme de opt ani, între 2014 și 2021. Procedurile de încredințare a contractului au început vara trecută.

Premierul Ciolacu a refuzat să răspundă unor întrebări despre această afacere. Între altele, a avut ocazia de a lămuri dacă o firmă de publicitate a Sorinei Docuz a primit sau nu contracte din partea PSD.

Contract cu cântec la SRI

Dosarul DNA asupra unor achiziții ale SRI, însă, a avut o cu totul altă soartă: Direcția Anticorupție nu numai că l-a clasat anul trecut, dar Marius Voineag l-a și dat afară pe fostul șef al serviciului militar din DNA, cel care a instrumentat ancheta.

Serviciul Român de Informații a plătit, potrivit documentelor din dosar, produse de aproape 2.500.000 de lei, dar nu a recepționat nici măcar jumătate.

Procurorul Liviu Lascu, fostul șef al serviciului militar din DNA, a contrazis afirmațiile procurorului-șef Marius Voineag, potrivit căruia dosarul privea „un plutonier SRI”. E vorba, de fapt, de șase angajați ai serviciului, dintre care doi ofițeri superiori.

Achiziția viza echipamente pentru trupele de Intervenție ale Serviciului, iar Liviu Lascu e de părere că membrii comisiilor de recepție nu aveau cum să fi acționat astfel fără știrea șefilor.

Armata nu redevine obligatorie

Ministrul Apărării încearcă să-i liniștească pe tinerii speriați de perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu: nu se pune problema și nu există discuții în această privință, a declarat Angel Tâlvăr la EuroNews România.

Totuși, personalul armatei s-a redus de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000. E nevoie, spune ministrul, de pregătirea unor rezerve. Ar fi vorba doar de militari voluntari între 18 și 35 de ani, iar un proiect de lege în acest sens ar urma să fie dezbătut de Parlament în procedură de urgență.

Deși are graniță comună cu Ucraina și deși a tot strâns peste vară rămășițe ale unor drone căzute în Delta Dunării, România nu e în pericol să fie atacată și târâtă în război, spune ministrul Tâlvăr. Nu mai departe de săptămâna trecută, însă, noul șef al Statului Major al Apărării avertiza că, dacă va câștiga, Rusia nu se va opri la Ucraina.

Furie persistentă

Încă o zi a furiei printre fermierii europeni: traficul de frontieră prin punctul de trecere de la Giurgiu a fost oprit pentru circa două ore, din cauza unui protest al agricultorilor bulgari față de prevăzutele schimbări ale Politicii Agricole Comune.

Ei mai reclamă concurența importurilor din Ucraina și majorarea tarifelor la combustibili.

Fermierii europeni s-au mai strâns astăzi în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, dar și în Spania, unde au blocat circulația pe mai multe autostrăzi.

Confruntată cu protestele de pe întreg continentul, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îngropat astăzi un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Comisia a propus încă de săptămâna trecută o derogare parţială de la obligaţiile de a lăsa necultivată o parte a terenurilor, dar a și promis că va limita importurile și că va simplifica Politica Agricolă Comună.  

E marți, 6 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Anchetă DNA asupra unei licitații de la Primăria sectorului 3

02:23 Clasarea dosarului achizițiilor de la SRI: explicații oficiale

04:11 MApN dă asigurări că nu reintroduce serviciul militar obligatoriu

06:37 Noi proteste ale fermierilor, în mai multe țări europene

07:25 Comisia Europeană ia primele măsuri cerute de agricultori

08:04 Bolnav de cancer, Regele Marii Britanii s-a întâlnit cu Prințul Harry

09:14 Rectorii marilor universități, etern în funcție

10:10 Condamnare pentru purtare abuzivă într-o instituție a MAI

11:09 Comasarea alegerilor: ce cred cetățenii?

Cele mai recente