Parchetul Militar trebuie să reia „întru totul” urmărirea penală în cazul unui accident produs în 2017 în care au murit trei soldați.

Un camion produs la finalul anilor ’70 s-a prăbușit atunci într-o râpă pe drumul de întoarcere la unitate, după participarea la o aplicație în poligonul de la Cincu. Zece soldați au fost răniți, pe lângă cei trei care au murit.

După șase ani de cercetări, procurorii au clasat dosarul vara trecută. Rudele victimelor au contestat soluția, iar Tribunalul Militar București le-a dat dreptate la începutul acestui an.

Recorder a consultat ordonanța de clasare, iar unele documente par a contrazice concluziile oficiale: potrivit acestora, canicula a dus la scurgerea vaselinei în sistemul de frânare, iar accidentul nu putea fi evitat.

Una dintre rudele contactate de Recorder reclamă ceea ce numește „nepăsarea autorităților”.

Congres PPE în București, cu AUR la poartă

În București are loc Congresul Partidului Popular European: cea mai mare grupare politică din Parlamentul European validează în România candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președintă a Comisiei Europene.

Manifestul electoral al PPE ar urma să ceară și aderarea deplină – și cât mai rapidă – a României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen.

O publicație din Austria scrie însă că, și de această dată, cancelarul Karl Nehammer și delegații partidului său se vor opune acestui demers.

Între timp, circa 200 de membri AUR s-au îmbrâncit cu jandarmii în apropierea Sălii Romexpo din București, unde are loc Congresul Partidului Popular European. Ei au rupt gardurile de protecție și au încercat să se apropie de clădirea în care se afla Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Jandarmeria a venit cu dubele și a reușit să îi blocheze.

În grupul respectiv se aflau liderul AUR, George Simion, și eurodeputatul Cristian Terheș.

2024: „The Rematch”

În Statele Unite, fosta guvernatoare republicană a Carolinei de Sud, Nikki Haley, a anunțat că își suspendă campania prezidențială – altfel spus, ea îl lasă pe Donald Trump să alerge de unul singur către nominalizarea Partidului Republican.

Nu a declarat însă că îl va susține și a adăugat că „acum depinde de Trump să obţină voturile celor din partidul nostru şi de dincolo de el”.

Donald Trump este ca și asigurat că va reedita competiția din 2020 cu Joe Biden pentru Casa Albă: a câștigat ieri în 14 dintre cele 15 state în care Partidul Republican a organizat alegeri primare.

În așa-numita „Super Tuesday” („Super Marți”), el s-a impus, între altele, în California, Texas, Carolina de Nord şi Alaska.

De partea cealaltă, nici președintele democrat nu se confruntă cu vreo opoziție serioasă. Biden a câștigat toate statele aflate în joc pentru partidul său.

O a doua campanie între Trump, în vârstă de 77 de ani, şi Biden, care a împlinit 81, ar fi prima confruntare prezidenţială americană repetată din 1956 încoace. Dwight Eisenhower l-a învins atunci pentru a doua oară pe candidatul democrat Adlai Stevenson.

Confruntarea de-acum e una pe care puţini americani par să și-o dorească. Sondajele de opinie arată că atât Biden, cât şi Trump au cote de aprobare reduse în rândul alegătorilor.

E miercuri, 6 martie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:46 Noi acuzații la adresa școlii în care un elev ar fi fost violat

02:19 Anchetă reluată în dosarul morții, în 2017, a trei militari

07:10 Donald Trump, aproape sigur de noua candidatură la Casa Albă

09:07 Polonia: dezincriminarea avortului se amână

10:23 Primul sondaj de după anunțul privind comasarea alegerilor

11:28 Congres al Partidului Popular European în București

12:12 Protest AUR la Congresul PPE

12:43 G4Media: Eveniment NATO în București, anulat

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.