Câți tineri își doresc cu adevărat să devină rezerviști ai armatei române în 2024?

E nevoie de sânge proaspăt, insistă comandanții militari, mai ales pe fundalul plecărilor din sistem și al războiului din Rusia: dar atât ei, cât și liderii politici insistă că serviciul militar obligatoriu nu va fi reintrodus.

O nouă lege a apărării include însă posibilitatea unui stagiu voluntar în cazul celor interesați să devină rezerviști – femei și bărbați deopotrivă. Proiectul e acum la Ministerul de Finanțe și urmează să fie dezbătut în procedură de urgență în Parlament.

Dacă în prezent, însă, tinerii sub 35 de ani nu dau buzna în armată, ce i-ar putea convinge în viitor? Răspunsurile vin la Știrile Zilei din partea lui Laurențiu Leoreanu, președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților.

Scump, foarte scump

România continuă să-și doboare propriile recorduri când vinde vorba de finanțarea partidelor parlamentare: șase formațiuni au primit anul trecut echivalentul a aproape 46.000.000 de euro și au reușit chiar să cheltuiască mai mult de-atât – au folosit economiile făcute în anii trecuți.

Cele mai mari sume (aproape jumătate din fondurile publice) s-au dus la presă și propagandă.

Un raport al organizației civice Expert Forum spune că poziția de campion aparține AUR: în raport cu suma alocată, de aproape 8.000.000 de euro, partidul lui George Simion a avut cheltuieli cu peste 200% mai consistente.

Cheltuielile cu presa și propaganda ale tuturor partidelor au însumat 24.000.000 de euro anul trecut.

Încetarea focului în Gaza, în versiunea Hamas

Organizația radicală palestiniană Hamas pune o serie de condiții pentru a accepta o propunere privind încetarea focului în Gaza, negociată în secret în ultima perioadă, cu medierea Qatarului și a Egiptului.

Aripa politică a mișcării cere, în primă instanță, o pauză de 45 de zile a operațiunilor armate. Între timp, mai mulți prizonieri din închisorile israeliene ar urma să fie eliberați, în schimbul unor ostatici răpiți în atacul de pe 7 octombrie.

De asemenea, Hamas vrea ca trupele israeliene să se retragă în întregime din Gaza și ca orașele distruse în război să fie reconstruite.

Conflictul ar urma să se încheie la capătul a trei astfel de pauze de câte o lună și jumătate.

E greu de crezut că cerințele grupării palestiniene vor fi acceptate de Benjamin Netanyahu, care a promis „victoria totală” în Gaza și distrugerea Hamas.

Audieri

Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne, în Elveția, a început audierile în cazul de dopaj al Simonei Halep. Ele vor dura trei zile.

Jucătoarea de tenis a fost supendată pentru două încălcări ale Programului Antidoping: prezența unei substanțe interzise în organism – Roxadustat – și nereguli în pașaportul biologic. Specialiștii spun că ea poate spera, în cel mai bun caz, la o reducere a pedepsei.

Simona este reprezentată la TAS de o echipă de avocați condusă de Howard L. Jacobs, care i-a mai ajutat pe Maria Sharapova și pe Marin Cilic să obțină reduceri ale suspendărilor.

De cealaltă parte, Agenția pentru Integritatea Tenisului mizează pe Ulrich Haas: acesta a făcut parte dintr-o comisie care a anchetat dopajul din ciclism, inclusiv pe celebrul Lance Armstrong. Agenția propune ca sancțiunea să fie păstrată sau chiar majorată la șase ani.

Sportiva română, dublă câștigătoare a unor trofee de Mare Șlem, a dat de înțeles că, dacă nu are câștig de cauză, cel mai probabil își va încheia cariera.

E miercuri, 7 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Noua lege a apărării: statul vrea să-i convingă pe tineri să se facă rezerviști

04:35 Propagandă din buget: partidele au cheltuit 24 de milioane de euro anul trecut

06:18 Tavan prăbușit într-o școală din Sibiu. Patru elevi au fost răniți

07:22 Simona Halep: TAS a început audierile în cazul de dopaj

08:45 Încetarea focului în Gaza, în versiunea Hamas

09:52 Procedură europeană de sancționare a Ungariei

10:48 Klaus Iohannis, de acord cu comasarea alegerilor

13:00 Viceprimăriță USR din Brașov, urmărită penal

13:39 Declin demografic accentuat

Cele mai recente