Cel puțin 15 persoane au fost rănite într-o explozie puternică produsă azi la magazinul de bricolaj Dedeman din Botoșani. Patru dintre cei arși erau în stare gravă în această după-amiază, iar două dintre victime fuseseră intubate.

Peste 100 de oameni aflați în magazin au scăpat nevătămați. Echipajele de salvare au căutat eventuale persoane surprinse în interior, dar nu au găsit alte victime.

Reprezentanții Dedeman afirmă că explozia a avut loc în cursul unor lucrări la rețeaua de gaz, însă compania E.ON spune că nu a primit recent sesizări legate de eventuale scurgeri de gaze în zonă.

Potrivit oficialităților locale, larga majoritate a celor răniți ar fi angajați ai magazinului.

Cel puțin trei dintre persoanele arse au fost duse la spitale din Iași și București.

La aproape nouă ani de la catastrofa Colectiv, în România tot nu există un spital pentru persoanele cu arsuri grave. Anul trecut a fost nevoie ca mai multe dintre victimele exploziilor de la o stație GPL din Crevedia să fie tratate în străinătate.

Weekendul alegerilor

Duminică se dă primul mare test electoral din acest an – europarlamentarele și localele.

De ele pare să depindă soarta coaliției PSD-PNL, cu liste comune la primul scrutin, dar pe cont propriu la locale. De urmărit ar fi scorul cumulat al celor două partide, care speră la cel puțin jumătate dintre voturile exprimate pentru eurodeputați.

Locul al doilea se anunță disputat între AUR și Dreapta Unită. Alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei verifică și ea cu această ocazie cât de atractivă e, cu adevărat, pentru electorat.

Iar un eventual loc al doilea obținut de AUR ar putea să influențeze semnificativ și prezidențialele și parlamentarele, organizate în a doua parte a anului.

Ca și absente au fost din dezbaterea publică temele europene mari – calitatea vieții, crizele multiple de pe continent, impactul noilor tehnologii asupra pieței muncii sau viitoarele politici de mediu.

Europarlamentarele, în curs

Europarlamentarele au început deja în Olanda. Iar una dintre temele cruciale e evidentă: în acea țară se duce o competiție foarte strânsă între o alianță a socialiștilor cu ecologiștii și partidul populist al lui Geert Wilders.

Potrivit unui sondaj recent, alianța condusă de fostul comisar european Frans Timmermans ar urma să câștige opt mandate, cu doar unul mai mult decât radicalii olandezi. Irlanda și Cehia votează astăzi, iar restul țărilor – în weekend.

E de așteptat ca formațiunile de dreapta și de extremă dreapta să obțină rezultate bune în toate cele 27 de state membre ale Uniunii.

Aproape 375.000.000 de cetățeni ai Europei au drept de vot, ceea ce face din europarlamentare al doilea cel mai mare exercițiu democratic din lume, după alegerile din India.

O schimbare majoră în componența Parlamentului European ar putea să modifice fundamental politicile legate de schimbările climatice, agricultură și apărare comună.

Imigrația și dreptul de azil au fost două dintre temele majore de campanie pe întreg continentul.

Pe fundalul războaielor din Ucraina și din Gaza, mulți alegători – indiferent de opțiuni – afirmă că o Uniune Europeană mai puternică ar fi esențială ca factor de stabilitate în întreaga lume.

E vineri, 7 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Explozie și incendiu la Dedeman Botoșani

02:05 Locale și europarlamentare: ultima zi de campanie

05:18 Alegerile locale: studiu de caz la Vârvoru de Jos

12:44 Alegeri europene: unitate sau naționalism?

14:10 George Simion, protest la Parchetul General

15:10 Procuror judecat pentru viol

15:49 Sclav la fermă

Cele mai recente