Visând încă la cea mai înaltă funcție din NATO, Klaus Iohannis e primit la Casa Albă de către Joe Biden: cei doi președinți marchează astfel două decenii de când România a aderat la Alianță.

Un comunicat al Președinției Statelor Unite menționează prezența militarilor americani în România, în contextul războiului din Ucraina, și calitatea Bucureștiului de „aliat fidel al NATO”.

Cât despre candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general, el e sprijinit deocamdată doar de Slovacia și Ungaria, țări foarte prietenoase cu Vladimir Putin.

Și de această dată, Klaus Iohannis a plecat în străinătate cu un avion privat de lux. Și de această dată, el a decolat de pe aeroportul din Sibiu, potrivit site-ului Boarding Pass.

Cu același avion, Klaus Iohannis a zburat anul trecut în Emiratele Arabe Unite și în turneul african din noiembrie. L-a mai folosit și luna trecută, pentru o deplasare în Coreea de Sud. Costurile defalcate ale zborurilor sunt și acum secrete, dar cele de anul trecut au sărit de opt milioane de euro.

Datoria publică: peste 50% din PIB

Iar între timp, datoria publică a României a trecut în februarie de 841 de miliarde de lei. Altfel spus, a ajuns la mai bine de jumătate din Produsul Intern Brut.

Site-ul economedia.ro scrie că e un nivel record, ca urmare a împrumuturilor luate de Ministerul de Finanțe în primele luni ale anului.

În anul preelectoral și în cel în curs, coaliția PSD-PNL a stabilit că pensiile se vor majora în două etape, dar și că salariile mai multor categorii de bugetari vor spori.

Cabinetul Ciolacu, însă, a amânat cel puțin până la mijlocul acestui an reforma instituțiilor publice.

Marcel Ciolacu reclama, în pandemie, ceea ce numea „împrumuturile împovărătoare pe zeci de ani de-acum înainte”.

Încă șase ani

După aproape un sfert de secol în fruntea Rusiei, Vladimir Putin a depus astăzi jurământul pentru un nou mandat de șase ani. E liderul din ce în ce mai autoritar al țării și e de așteptat ca în scurtă vreme să intensifice ofensiva din Ucraina.

În conformitate cu tradiția, Guvernul în exercițiu a demisionat după inaugurarea prezidenţială. Noul cabinet ar putea fi aprobat în circa o săptămână.

Observatorii internaționali aşteaptă să vadă dacă Serghei Lavrov va rămâne la conducerea externelor, după două decenii în post. Nu e clar nici viitorul lui Serghei Șoigu: adjunctul ministrului apărării a fost arestat recent pentru corupție.

În discursul rostit azi, Putin a repetat că își dorește o nouă ordine mondială și a pretins că ar fi deschis dialogului cu Occidentul, dar numai în condițiile puse de Rusia.

Kievul, între timp, spune că a destructurat o rețea a serviciilor secrete ruse care ar fi coordonat un plan de asasinare a lui Volodimir Zelenski: rețeaua ar fi recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene.

Portet de candidat: Cristian Terheș

La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu reface traseul lui Cristian Terheș.

E marți, 7 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:41 Întâlnire Iohannis-Biden la Casa Albă

02:09 Zborurile prezidențiale, contract nou

02:44 Record al datoriei publice

03:30 Încă șase ani cu Vladimir Putin

05:05 Cine „ascultă” Guvernul Poloniei?

06:15 Posibil malpraxis medical la Craiova

06:44 Slănic: conflict politic din cauza străzii surpate

07:46 Clan din Olt implicat în campanie

09:06 Portret de candidat: Cristian Terheș

Cele mai recente