00:58 Fără vize de SUA
03:04 Polițiștii contestă „ordonanța austerității”
04:20 Căutări prelungite în coaliție
05:36 Transnistria: de ce a tăiat Rusia gazul?
06:55 Foc în California. Stare de urgență
08:12 Generali SRI bănuiți de noi ilegalități
09:03 Cum a scăpat un fost polițist de un dosar penal
09:47 Ligia Deca, prorector la SNSPA
Fără vize de Statele Unite: Washingtonul marchează oficial, vinerea aceasta, intrarea României în programul Visa Waiver – el le permite cetățenilor români să călătorească fără restricții, inclusiv în scop turistic, în Statele Unite.
Tot vineri va deveni publică și data exactă la care intră în vigoare scutirea de procedurile birocratice de până acum. Ministrul de externe, Emil Hurezeanu, a declarat Europei Libere că e vorba de luna martie.
Includerea României în programul Visa Waiver înseamnă că cetățenii români nu vor mai fi obligați să susțină un interviu și să achite o taxă pentru obținerea unui document valabil vreme de 10 ani. Viza era (și este încă) obligatorie pentru călătoriile pe teritoriul american.
Costisitoare până acum, procedura se va simplifica din acest an: viza va fi înlocuită cu o autorizație de călătorie, care va putea fi obținută online cel mai devreme din luna martie, în schimbul a 21 de dolari. Documentul electronic este valabil doi ani, numărul intrărilor în Statele Unite va fi nelimitat, iar autorizația poate fi utilizată pentru vizite cu o durată de până la trei luni.
Aderarea la programul Visa Waiver vine după ce România a îndeplinit anul trecut criteriul ratei de refuz de sub 3% din totalul cererilor – pragul impus de legislația americană. Peste 18.000 de angajați ai ministerului de interne au beneficiat de decontarea vizei pentru Statele Unite: cheltuielile au trecut de 3.000.000 de euro.
Polițiștii contestă „ordonanța austerității”
Așa-zisa ordonanță a austerității, adoptată de Guvern spre sfîrșitul anului trecut, provoacă deja primele proteste de stradă: polițiștii din mai multe orașe au contestat public reducerea veniturilor.
Ei nu vor mai fi plătiți pentru orele suplimentare și pentru cele lucrate în weekend și de sărbătorile legale.
La Ialomița, de exemplu, aproape jumătate dintre angajații Inspectoratului Județean au refuzat să intre în tură astăzi. În Buzău, altă modalitate de protest – circa 50 dintre sindicaliști au ales să doneze sânge astăzi și să beneficieze astfel de o zi liberă.
Greve japoneze au fost, de asemenea, în mai multe județe: Arad, Dolj sau Călărași, printre ele.
Ordonanța contestată urmărește, cel puțin în teorie, să ducă la economii bugetare în valoare de 1% din Produsul Intern Brut: de circa 19.000.000.000 de lei, adică.
Documentul îngheață, între altele, angajările în instituțiile și companiile de stat, dar și majorările promise de venituri. Sporește, de asemenea, impozitul pe dividende și dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură.
Generali verificați
Procurorii anticorupție verifică dacă generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat măsura preventivă a controlului judiciar.
Site-ul G4Media scrie că asta prevede decizia prin care Curtea de Apel București a menținut măsura luată în cazul celor doi, dar le-a ridicat interdicția de a părăsi țara. Hotărârea instanței s-a luat la mijlocul lui noiembrie.
Cei doi sunt bănuiți că ar fi intervenit ilegal în instanțe, cu scopul de a-i rezolva omului de afaceri Cătălin Hideg mai multe probleme judiciare. În motivarea din toamnă se spune că procurorul de caz nu ar fi lămurit încă gradul în care s-a implicat Florian Coldea în operațiune.
Totuși, judecătorul adaugă că „există suspiciunea rezonabilă” că o parte a banilor virați de Cătălin Hideg unei firme a generalului Dumbravă ar fi ajuns la fostul adjunct al SRI.
Gaze naturale și război hibrid
Criză energetică prelungită în regiunea separatistă Transnistria.
În vreme ce Uniunea Europeană afirmă că tăierea gazelor în zonă face parte din războiul hibrid dus de Rusia împottriva statelor membre sau candidate, Kremlinul pune toată răspunderea pe seama Chișinăului.
Rusia a întrerupt furnizarea gazelor naturale în Transnistria la 1 ianuarie, în replică la o mutare făcută de Ucraina: Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești cu destinația Europa pe teritoriul său. Prin compania Gazprom, Moscova condiționează reluarea furnizării de plata unei datorii de peste 700.000.000 de dolari,– despre care Chișinăul spune că, de fapt, nici măcar nu ar exista.
Din gazul rusesc ajuns în Transnistria se producea inclusiv energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Chişinăul a propus Tiraspolului să-i dea ajutor, dar administraţia pro-rusă a respins în repetate rânduri ofertele.
În plină iarnă, așadar, sute de mii de oameni din regiunea separatistă au rămas fără căldură și curent, scenariu mai mult decât convenabil propagandei ruse.
Oficialitățile europene, precum șefa politicii externe a Uniunii, Kaja Kallas, le-au cerut autorităților din Tiraspol să accepte ajutorul dat de Guvernul din Chișinău.