00:53 Percheziții în dosarul „Horațiu Potra”
04:33 Eugen Sechila, în drum spre București?
06:19 Legături periculoase
07:35 Manipularea pe TikTok: ghidul scurt
14:59 Șeful SIE, voiaj de plăcere în plină criză
16:00 Damasc: sărbătoare după căderea regimului Assad
17:07 Sirienii din București, prudent-optimiști
21:12 Iulian Dumitrescu, trimis în judecată
21:49 Atac cibernetic asupra Electrica
22:23 Câtă lume a rămas offline?
Procurorii din Prahova au percheziționat locuința contractorului militar Horațiu Potra, dar au descins și la alte adrese din București, Ilfov și Sibiu.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a deschis o anchetă după ce forțele de ordine l-au prins pe fostul mercenar cu mai multe arme în maşină. Suspiciunile: nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare publică.
Horaţiu Potra a fost scos ieri în cătușe din sediul Poliției Prahova, după mai multe ore de audieri.
El fusese oprit în trafic în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Fost luptător în Legiunea Străină – o unitate a armatei franceze -, el este considerat un apropiat al lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al prezidențialelor.
Alături de Horațiu Potra, alte 20 de persoane (inclusiv fiul său de 18 ani) au fost prinse tot în trafic de polițiști. Aveau asupra lor săbii, cuțite, bani și arme.
Există suspiciunea că gruparea ar fi intenționat să producă agitație în București, în contextul în care Călin Georgescu își îndemnase susținătorii să meargă în fața secțiilor de votare închise, sub formă de protest pentru anularea alegerilor.
Legături periculoase
Cinci persoane acuzate de amenințare, incitare la violență și de promovarea ideologiei fasciste au fost puse sub control judiciar. Fiecare e cercetată într-un dosar penal distinct. Cel mai tânăr dintre suspecți are 20 de ani.
Parchetul General și Poliția au deschis anchetele în urma publicării unor amenințări online la adresa mai multor persoane – printre ele se numără ziariști, figuri publice și membrii unei organizații neguvernamentale.
Ordonanța care incrimnează promovarea ideilor fasciste prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare: dosarele de acest fel au dus foarte rar la pronunțarea unor sentințe în ultimele două decenii.
Procurorii l-au lăsat în libertate pe Bogdan Peșchir, despre care SRI spune că ar fi finanțat campania lui Călin Georgescu.
Parchetul General a ridicat din locuințele acestuia mai multe dispozitive, calculatoare şi medii de stocare.
Cercetările din acest caz vizează presupuse infracțiuni de corupere a alegătorilor, spălare de bani și fals informatic.
Potrivit unor documente desecretizate după ședința din 28 noiembrie a Consiliului Suprem de Apărare, Peșchir a donat campaniei lui Georgescu peste un milion de euro.
Șeful SIE, voiaj de plăcere
În plină criză de securitate, șeful Serviciului de Informații Externe a zburat la Abu Dhabi, unde a avut loc duminică Marele Premiu de Formula 1 al Emiratelor Arabe Unite. Așa scrie site-ul G4Media: acesta citează mai multe surse potrivit cărora Gabriel Vlase a ajuns și în septembrie în Italia, pentru a vedea Marele Premiu de la Monza.
Nu e clar dacă Vlase a recurs sau nu la avioane private.
G4Media dezvăluise anterior că directorul SIE a ajuns cu un avion privat la Baku, în Azerbaidjan, la 12 septembrie. Însoțit de adjunctul Ioan Brița, a urmărit și acolo Marele Premiu de Formula 1.
Încă două persoane se aflau în avion, potrivit documentelor de zbor.
Deși jurnaliștii nu le-au dezvăluit identitatea, Biroul de Relații Publice al SIE le-a deconspirat calitatea de ofițeri activi, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.
Niciun comandant al serviciilor secrete nu a demisionat sau nu a fost dat afară în urma breșelor de securitate care au dus la anularea alegerilor prezidențiale.
Bucurie la Damasc
Sărbătoare în centrul Damascului, după căderea președintelui Bashar al-Assad.
Într-o altă parte a capitalei siriene, însă, o mulțime s-a strâns în preajma unei închisori cunoscute drept „Abatorul de oameni”: soarta a mii de opozanți ai regimului e încă necunoscută.
Bashar al-Assad a fugit ieri din Siria, la capătul unei ofensive spectaculoase a rebelilor. Abandonat de aliații săi cu vechime – Rusia și Iranul -, el s-ar fi refugiat la Moscova.
Ofensiva a început pe 27 noiembrie în nord-vestul Siriei, sub conducerea unei grupări radicale islamiste.
În zece zile, rebelii au cucerit teritorii vaste şi oraşele Alep, Hama, Deraa şi Homs, înainte de a intra în capitală.
A fost cea mai spectaculoasă ofensivă de la începutul războiului civil din Siria: acesta a izbucnit în 2011, după reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie.
Peste 500.000 de oameni au fost uciși și aproape cinci milioane și jumătate au fugit din țară.