„României și Ungariei le-au fost luate o parte dintre pământuri, iar ele au fost date Ucrainei. Avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial, care a fost modelat după voința lui Stalin”.

Afirmațiile îi aparțin lui Vladimir Putin, acuratețea și – mai ales – intenția lor sunt discutabile în cel mai înalt grad. Președintele Rusiei a stat de vorbă cu o fostă vedetă a canalului american de televiziune Fox News, Tucker Carlson.

A încercat, cu această ocazie, să justifice încă o dată invadarea Ucrainei (o încălcare evidentă a dreptului internațional), dar a și pretins că nu ar avea de gând să extindă conflictul în state NATO precum Polonia sau republicile baltice.

Cât despre recursul la versiuni ale istoriei convenabile Moscovei, tactica de dezinformare folosită de Putin e caracteristică serviciilor secrete estice, spune la Știrile Zilei cercetătorul Cosmin Popa, specializat în istoria fostului spațiu sovietic.

Aflat la Constanța, premierul Ciolacu a reacționat după publicarea discuției cu Vladimir Putin amintind că granițele Ucrainei sunt recunoscute de toate statele Uniunii Europene.

Judecata BOR

Conflictul de la vârful Bisericii Ortodoxe e deja de notorietate, dar el chiar pare să fi intrat în etapa acută: Sinodul BOR îl va judeca pe Arhiepiscopul Teodosie al Constanței pentru „acte de răzvrătire, indisciplină și tulburare a păcii din viaţa Bisericii”.

Solicitarea Arhiepiscopiei de a deveni Mitropolie a fost respinsă la începutul acestei luni, iar mâine e programat un miting pentru recunoaşterea ei.

Dincolo de disputele publice dintre Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, și Arhiepiscopul Teodosie, acesta din urmă e și urmărit penal de DNA după publicarea unei anchete Recorder: procurorii îl bănuiesc de cumpărare de influență.

A acceptat, împreună cu un consilier, propunerea unui fals om de afaceri de a încerca să obțină fonduri publice prin influență politică.

Audieri încheiate, verdictul mai așteaptă

S-au încheiat cele trei zile de audieri de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne în cazul de dopaj în care e implicată Simona Halep.

Jucătoarea de tenis s-a declarat încrezătoare că adevărul va ieși la lumină, dar nu știe când ar putea fi pronunțat verdictul.

TAS a audiat mai mulți martori și experţi, dar şi pe antrenorul Patrick Mouratoglou şi pe fizioterapeuta Candice Gohier, cea care i-a dat Simonei un supliment cu o substanță interzisă, Roxadustat.

Simona a fost însă suspendată pentru patru ani și din cauza unor nereguli în pașaportul său biologic. Trei experți independenți consultați deja de o altă instanță sportivă au spus că dopajul ar fi cauza cea mai probabilă a acestor nereguli.

Simona Halep a dat de înțeles că își va încheia cariera dacă nu are câștig de cauză.

E vineri, 9 februarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:47 Cum ar împărți Putin Ucraina între Ungaria și România

04:49 Marcel Ciolacu: „Ucraina e un stat suveran și independent”

05:36 Kremlinul minimalizează schimbările de la vârful armatei Ucrainei

07:26 Sinodul BOR îl va judeca pe Arhiepiscopul Teodosie

08:41 TAS a încheiat cele trei zile de audieri din dosarul Simonei Halep

09:52 Ploiești: primele măsuri în dosarul „White Tower”

10:39 Mită consistentă în două companii energetice de stat

11:18 Cartonaș albastru în fotbal: eliminare de 10 minute

Cele mai recente