00:58 Noul Guvern, naștere grea
03:38 Los Angeles: America la limită
06:28 Transport umanitar deturnat
08:21 Frații Tate, chef la muzeu
09:31 Lege și tocmeală pentru baroni
10:34 București: o furtună oprește (aproape) tot
Noi negocieri la Cotroceni pe tema formării unei majorități guvernamentale și a viitorului cabinet.
În centrul discuțiilor se află, potrivit președintelui Nicușor Dan, pachetul de măsuri fiscale de care e nevoie pentru reducerea rapidă a deficitului bugetar.
La peste 9%, nivelul e cel mai ridicat din Uniunea Europeană.
După ce anunțase că toate partidele prezente la negocieri – PSD, PNL, USR și UDMR – și-ar dori să participe la guvernare, Nicușor Dan a estimat că și numele premierului desemnat ar putea fi convenit în circa zece zile.
O schiță a programului de guvernare fusese promisă de Nicușor Dan la capătul negocierilor de astăzi.
Idei în libertate
O eventuală „taxă pe tranzacțiile bancare” a fost una dintre propunerile luate în discuție, după cum a confirmat consilierul prezidențial onorific Dragoș Anastasiu.
Dur criticată de instituțiile financiare, ba chiar de către un consilier din cadrul BNR (Eugen Rădulescu), ea nu este însă bătută în cuie, a spus aseară președintele. Tot așa se întâmplă cu posibilele majorări de impozite.
O taxă asupra tranzacțiilor financiare și a retragerilor de numerar a fost introdusă în Slovacia, în această primăvară.
Potrivit cotidianului Libertatea, PNL susține că UDMR ar fi făcut această propunere la discuțiile de la Cotroceni, dar formațiunea maghiară nu recunoaște paternitatea ideii.
Patronii de restaurante și hoteluri au reclamat și ei eventualitatea majorării cotei de TVA aplicate acum în cazul lor, de 9%.
Majorarea accizelor la tutun și alcool ar fi, de asemenea, luată în considerare.
Frații Tate, chef la muzeu
De ce le place fraților Tate atît de mult în România?
Poate pentru că își permit să facă aproape orice și pentru că suportă minime consecințe.
În weekend, Andrew Tate a fost oprit de polițiști în Vâlcea – circula cu aproape 200 de kilometri la oră în localitate.
Bărbatul acuzat de proxenetism și trafic de persoane în România și în Marea Britanie a primit o amendă 1.800 de lei și a rămas fără permis timp de patru luni.
Pare să se fi grăbit la o petrecere organizată tocmai în Muzeul de Istorie din Sibiu.
O filmare publicată pe rețelele sociale îl surprinde în mijlocul chefului din curtea Casei Altemberger.
Potrivit publicației Turnul Sfatului, petrecerea de la muzeu a fost aprobată de fostul director al instituției, Alexandru Chituță, iar contractul ar fi fost semnat chiar în ultima zi de mandat a acestuia.
Fostul director a cris pe Facebook că, prin astfel de evenimente, „Casa Altemberger din Sibiu este acum mai aproape de sufletul tinerilor și nu numai”.
Muzeul a încasat pentru această petrecere 7.000 de lei – chiar și din această sumă, doar jumătate ajunge la stat.
Bătălie în Los Angeles
Protestele față de politica imigraționistă a administrației Trump au continuat și astăzi în Los Angeles, pentru a patra zi la rând.
Ieri, președintele a trimis în metropola californiană trupele Gărzii Naționale, formate din rezerviști, în ciuda obiecțiilor guvernatorului democrat.
Gavin Newsom a reclamat încălcarea suveranității statului California, a adăugat că administrația Trump nu face decât să exacerbeze tensiunile și a anunțat că va da administrația Trump în judecată.
E pentru prima dată în 60 de ani când un președinte trimite Garda Națională fără acordul guvernatorului din statul vizat. În 1965, Lyndon Johnson a apelat la un astfel de gest pentru a-i proteja pe manifestanții pentru drepturi civile din Alabama.
Un fotoreporter britanic a avut nevoie de o operație din cauză că a fost rănit cu un proiectil tras de forțele de ordine. O jurnalistă de televiziune din Australia a fost și ea luată la țintă chiar în cursul unei transmisiuni.
Întrebat dacă e posibil să trimită forțe armate regulate în Los Angeles, Donald Trump a răspuns afirmativ. În baza cărui criteriu va lua o astfel de decizie?
„Criteriul e ceea ce cred eu că este”, a declarat președintele Statelor Unite.
Expulzare în masă
Protestele au izbucnit vineri, când agenți ai Serviciului pentru Imigrări și Vamă al Statelor Unite au pus în executare mandate de percheziție în întreg orașul Los Angeles, inclusiv în localuri publice sau la sediile unor firme.
Trump își promovează astfel obiectivul de expulzare în masă a imigranților fără acte.
Guvernatorul Gavin Newsom crede că, de fapt, Casa Albă caută un pretext să provoace o criză.
În timpul campaniei de anul trecut, Trump și consilierii săi discutaseră despre posibilitatea de a invoca Legea Insurecției încă din prima sa zi de mandat, pentru a înăbuși eventuale proteste: nu a fost cazul, pentru că ele nu s-au produs.
Spre deosebire de primul mandat Trump, când secretarul apărării a refuzat să trimită armata pentru a reprima protestele Black Lives Matter, acum nu a existat o opoziție reală din partea membrilor administrației sau a republicanilor din Congres.